Στο στόχαστρο της Πανελλήνιας Ένωσης Φοροτεχνικών Επιστημόνων μπήκε η απόφαση του υπουργού Οικονομικών για την αύξηση του ΦΠΑ σε 23% στο χώρο της εστίασης. Με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητούν να ακυρωθεί η επίμαχη απόφαση την οποία θεωρούν αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Οι φοροτεχνικοί χαρακτηρίζουν καταστροφική την αύξηση του ΦΠΑ από το 13 σε 23% και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι « εκατοντάδες επιχειρήσεις θα κλονιστούν άμεσα , γεγονός το οποίο θα επηρεάσει αρνητικά την απασχόληση , συμπαρασύροντας τον τουρισμό και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα , για την οποία οι άλλες χώρες της ευρωζώνης διατηρούν το προνόμιο των χαμηλών συντελεστών ,με σοβαρότατες επιπτώσεις εν τέλει στην ελληνική οικονομία».

Παραθέτουν μάλιστα και συγκεκριμένους αριθμούς για να δείξουν τον επαπειλούμενο κίνδυνο θεωρώντας ότι η δικαιολογία που επικαλείται η κυβέρνηση για την επιβολή του μέτρου αυτού είναι «εντελώς προσχηματική» Συγκεκριμένα, όπως εκτιμούν, λόγω της αύξησης του ΦΠΑ θα μειωθεί η ζήτηση κατά 15%, ενώ θα μειωθούν οι 600.000 εργαζόμενοι στο χώρο της εστίασης κατά 120.000 άτομα. Αντιτείνουν δε, ότι στη Γαλλία η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 19,6% στο 5,5% έφερε αύξηση, κατά 40.000 , στις θέσεις εργασίας.