Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο της Νεάπολης, που μεταστεγάστηκε στο ιστορικό κτήριο του 1ου Γυμνασίου – Λυκείου, εγκαινιάστηκε το βράδυ της Κυριακής, από την αναπληρώτρια υπουργό Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου και τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, παρουσία φορέων και πλήθος κόσμου.

Η τελετή του αγιασμού στο ιστορικό κτίριο που στεγάζει εκθέματα – κειμήλια της ιστορίας, του πολιτισμού, της παράδοσης του Μεραμπέλλου, έγινε από τον Μητροπολίτη Πέτρας και Χερονήσου Γεράσιμο.

Η υπουργός, ο περιφερειάρχης και ο Μητροπολίτης αναφέρθηκαν στη σημαντικότητα του ρόλου του νέου μουσείου, στην ευρύτερη περιοχή.

Επίσης, η πρόεδρος της «Πολιτιστικής – Λαογραφικής Εταιρείας Απάνω Μεραμπέλλου» Μαρία Κωστάκη, καλωσορίζοντας αρχές, φορείς και πολίτες είπε ότι το μουσείο είναι μια συλλογική προσπάθεια, καθώς όλα τα εκθέματα της ιστορίας, του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής είναι από προσφορές οικογενειών, κατοίκων του Μεραμπέλλου.

Η αναπληρωτής υπουργός Παιδείας κ. Αναγνωστοπούλου κατά την διάρκεια του χαιρετισμού της, τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό στις δύσκολες εποχές που ζούμε το να ανοίγουμε μουσεία με δωρεές, με φροντίδα και γενναιοδωρία και όχι μόνο των ντόπιων ανθρώπων, αλλά και με συνεργασία πολλών επιστημόνων και ακολούθως μίλησε για την σημαντικότητα του ιστορικού και λαογραφικού μουσείου Νεάπολης.

Επίσης, η κ. Αναγνωστοπούλου αναφέρθηκε στο ρόλο του μουσείου, σημειώνοντας ότι σε αυτό συγκεντρώνεται η συμπυκνωμένη γνώση των ανθρώπων του παρελθόντος για πολύ συγκεκριμένα πράγματα που φτιάχνει ένας τόπος.

«Δεν μπορεί μια κοινωνία να οραματισθεί το μέλλον και να το σχεδιάσει στρατηγικά, αν δεν χρησιμοποιεί αυτή τη συμπυκνωμένη γνώση που φθάνει στο σήμερα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Κάθε φορά που η Περιφέρεια Κρήτης συμμετέχει στην κατασκευή ενός χώρου πολιτισμού είμαστε ιδιαίτερα συγκινημένοι και υπερήφανοι» είπε, μεταξύ άλλων, στο χαιρετισμό του στα εγκαίνια ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «Είμαστε βέβαιοι, ότι επιτελούμε το καθήκον μας, τόσο απέναντι στις προηγούμενες γενιές όσο και απέναντι στις επόμενες. Τιμούμε ταυτόχρονα αυτούς που πέρασαν απ’ αυτόν τον τόπο, αυτούς που δημιούργησαν σε καιρούς δύσκολους, αυτούς που κατάφεραν να διατηρήσουν την εθνική μας υπόσταση…» και χαρακτήρισε το μουσείο κοιτίδα πολιτισμού και νεότερης ιστορίας.

Επίσης, χαιρετισμούς απηύθυναν, επισημαίνοντας το σημαντικό ρόλο του μουσείου ο βουλευτής Μαν. Θραψανιώτης, η αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λασιθίου Πελαγία Πετράκη, ο αντιδήμαρχος Αγίου Νικολάου Κώστας Κοκκίνης και οι άνθρωποι που συνέβαλλαν στη μεταστέγαση διαμόρφωση του Μουσείου Οδυσσέας Σγουρός αρχιτέκτονας και Γιώργος Καφετζάκης μηχανικός.

Ομιλητές στα εγκαίνια ήταν ο Δημήτρης Φιλιππίδης, καθηγητής αρχιτεκτονικής του Ε.Μ.Π., που αναφέρθηκε στο θέμα «Το μουσείο που έστησε η ΠΛΕΑΜ» και η καθηγήτρια μουσειολογίας Παντείου Πανεπιστημίου Ανδρομάχη Γκαζή, η οποία μίλησε με θέμα «Τα μουσεία στη ζωή των τοπικών κοινοτήτων:συμμετοχή, βίωμα, ενδυνάμωση».