Στο θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας σε συνδυασμό με το χαράτσι που επιβάλει το υπουργείο Οικονομικών, αναφέρθηκε με άρθρο της η εφημερίδα Le Monde.

Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αρνείται να θίξει στο παραμικρό τα προνόμια της εκκλησίας, αφού ο νέος «αντιλαϊκός» φόρος αγγίζει όλα τα ακίνητα, εκτός από τα εκκλησιαστικά.

Στο άρθρο γίνεται λόγος για πολιτικά οφέλη που προσδοκούν οι εκάστοτε κυβερνήσεις από την εκκλησία, την ίδια στιγμή που η εκκλησία εκφράζει πολιτικές θέσεις μέσω εκπροσώπων της και να παρομοιάζει με ανακοινώσεις της την τρόικα με «ξένη δύναμη κατοχής».

Εκτός από την περιουσία που διαχειρίζεται η κεντρική διοίκηση, προσθέτει η Μοnde, υπάρχει ένα τεράστιο κομμάτι της περιουσίας που παραμένει άδηλο και ανήκει σε μοναστήρια, επισκοπές ή ακόμα σε άλλα πατριαρχεία, τα οποία απολαμβάνουν καθεστώς διευρυμένης αυτονομίας. Η εφημερίδα σημειώνει ότι η Εκκλησία κατέχει το 1,5% της Εθνικής Τράπεζας και ο εκπρόσωπός της Θεόκλητος έλαβε αμοιβή 24.000 ευρώ για τη συμμετοχή σε συμβούλια το 2008.

Επίθσης, διαχωρισμός μεταξύ του προηγούμενου Υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος προσπάθησε να περικόψει τις πληρωμές των κληρικών και του σημερινού Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος, όπως σημειώνεται, «δεν διακατέχεται από τις ίδιες ιδέες».