Με την υπογραφή μιας σημαντικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Εσθονίας για συνεργασία στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) και συγχρόνως, την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Β. Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ) με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ) σφραγίστηκε η εκδήλωση που έγινε στην Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης για τον κλάδο της πληροφορικής.

Η πρώτη διακρατική συμφωνία για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση που υπέγραψε ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Παντελής Τζωρτζάκης, με τον πρέσβη της Εσθονίας, Άντρες Τάλβικ, παρουσία του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Ρέππα, έχει ως στόχο τη μεταφορά τεχνογνωσίας προκειμένου η Ελλάδα να κατακτήσει όσο το δυνατόν συντομότερα τους στόχους της για ψηφιακή ανάπτυξη.

«Θα ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες συμφωνίες συνεργασίας προκειμένου να μεταφέρουμε στην Ελλάδα εφαρμοσμένες πολιτικές άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε κρίσιμους τομείς, για να χτυπήσουμε τη γραφειοκρατία, να εξοικονομήσουμε πόρους και να κάνουμε καλύτερη και πιο ανθρώπινη τη δημόσια διοίκηση. Σε μια περίοδο που μας κατακλύζουν οι απαισιόδοξες σκέψεις, υπάρχουν και οι αισιόδοξες πράξεις», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέππας, χαιρετίζοντας την εκδήλωση.

Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και οι τεχνολογίες ΤΠΕ αποτελούν την πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης όπως επεσήμανε ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Παντελής Τζωρτζάκης.

«Οι νέες τεχνολογίες μπορούν να αποτελέσουν το εργαλείο για να ξεφύγουμε από την κρίση. Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση αποτελεί μονόδρομο για το νοικοκύρεμα του κράτους και κατ’ επέκταση τη βελτίωση της δημοκρατικής συμμετοχής», υπογράμμισε ο κ. Τζωρτζάκης και επεσήμανε: «εγώ ως πολιτικός μηχανικός ξεκινώ από τα θεμέλια, τα οποία επιθυμώ να είναι γερά».

Το «συμμάζεμα» του κράτους με τη συγκέντρωση των προσωπικών στοιχείων (ΑΦΜ, ΑΜΚΑ κτλ) και την πρόσβαση σε αυτά ηλεκτρονικά, χωρίς να καταργείται η δυνατότητα φυσικής παρουσίας στα ΚΕΠ, ώστε να εξυπηρετούνται και οι πολίτες που δεν γνωρίζουν, θα μειώσει σημαντικά τις καθυστερήσεις που δημιουργεί η γραφειοκρατία, σύμφωνα με τον κ. Τζωρτζάκη.

Συγχρόνως, η μεταφορά τεχνογνωσίας από την Εσθονία θα συνδράμει στο όλο εγχείρημα σημαντικά αφού πρόκειται για μια χώρα, στην οποία το 76% των πολιτών έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Πρόκειται για μια χώρα με πλήρη και απόλυτα λειτουργική υποδομή στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τόνισε ο υφυπουργός.