Συνεχίζεται και σήμερα για δεύτερη μέρα η πανιατρική απεργία των γιατρών οι οποίοι αντιδρούν στις αλλαγές του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Τα νοσοκομεία και το ΙΚΑ θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, ενώ ακυρώνονται και όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού.

Χθες ανακοινώθηκε η έναρξη λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ με τη νέα δυναμική περίθαλψη των 9,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων.

«Οι ασφαλισμένοι των ταμείων, οι κλάδοι υγείας των οποίων εντάσσονται στον ΕΟΠΥΥ, θα έχουν πλέον τη δυνατότητα πολλών επιλογών, άρα την πρόσβαση σε περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας» δήλωσε χθες περιγράφοντας το στόχο του νέου οργανισμού, ο υπουργός εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης.

Όσον αφορά τις αμοιβές των γιατρών ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ εξήγησε ότι θα υπάρχει μία αρχική σύμβαση γύρω στα 900 με 1.000 ευρώ, ποσό το οποίο θα προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των ασθενών που θα βλέπουν και θα φτάνει μέχρι και τα 2800 ευρώ για κάποιες ειδικότητες.

Ο Α. Λοβέρδος, σχολιάζοντας τα όσα υποστηρίζουν οι γιατροί ότι κάθε επίσκεψη θα τους αποφέρει 1 ευρώ, απάντησε λέγοντας ότι «τους επιστρέφουμε ως τουλάχιστον αστεία την άποψη αυτή» και τόνισε ότι ουδέποτε διεκόπη ο διάλογος μαζί τους.

«Απορρίπτουμε στο σύνολό του τον σχεδιασμό του ΕΟΠΥΥ, ως ψευδεπίγραφο μόρφωμα συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ως επικίνδυνο για την περίθαλψη των πολιτών, αλλά και την αξιοπρέπεια των Ελλήνων ιατρών και του ιατρικού έργου

Οι γιατροί προτίθενται να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις.