Ελληνίδα νοσηλεύτρια: Ήρθα στη Γερμανία και σώθηκα

Η γυναίκα περιγράφει τα πλεονεκτήματα του γερμανικού συστήματος και εξηγεί γιατί δεν σκοπεύει να επιστρέψει στα πάτρια εδάφη


ΕΛΛΑΔΑ
16:40
30/05/2016
Ελληνίδα νοσηλεύτρια: Ήρθα στη Γερμανία και σώθηκα
152
loading

Τον τρόπο δουλειάς σε ένα γερμανικό νοσοκομείο περιγράφει μια ελληνίδα νοσηλεύτρια η οποία εγκατάλειψε την Ελλάδα για να ζήσει και να εργαστεί στη Γερμανία. Μιλώντας στο bangladeshnews.gr, η Δέσποινα Ζαμπατέλη, νοσηλεύτρια στην Πανεπιστημιακή Κλινική του Ντίσελντορφ, «Uni Klinik Düsseldorf», τονίζει πως «ήρθα σε γερμανικό νοσοκομείο για δουλειά και σώθηκα». Η ίδια περιγράφει όλα τα θετικά που προσφέρει το γερμανικό σύστημα υγείας σε αντίθεση με το ελληνικό και δηλώνει πως δεν σκοπεύει να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξή της...

«Κάτι πολύ σημαντικό, το οποίο ισχύει ακόμη και τώρα, είναι πως ερχόμενη να δουλέψω στη Γερμανία ένιωσα άνετα στο εργασιακό περιβάλλον που βρήκα. Παρά το γεγονός ότι δεν είχα μεγάλη εμπειρία και δεν γνώριζα την γλώσσα. Χρειάστηκε ένα σύντομο μόνο πέρασμα από τα ελληνικά νοσοκομεία, κατά την διάρκεια της πρακτικής μου, για να αντιληφθώ, πως δεν ήθελα επ' ουδενί να δουλέψω κάτω από τέτοιες συνθήκες. Ήρθα λοιπόν στη Γερμανία και βρήκα δουλειά στην Πανεπιστημιακή Κλινική του Ντίσελντροφ. Η ονομασία; Uni Klinik Düsseldorf. Κάτι σαν το γερμανικό "Παπαγεωργίου" για να καταλάβετε.

Να ξεκινήσω με τα θετικά: Ακούω και στεναχωριέμαι ιδιαίτερα, για κακές συμπεριφορές γιατρών απέναντι στο νοσηλευτικό προσωπικό. Αυτά δεν συμβαίνουν εδώ. Ναι, υπάρχουν προστριβές και εντάσεις, είναι φυσιολογικό, αλλά κακή, προσβλητική συμπεριφορά δεν υφίσταται. Η συμπεριφορά που εισπράττω, ακόμη και ως αλλοδαπή εργαζόμενη, είναι πολύ καλύτερη, από αυτή που θα εισέπραττα σε ένα ελληνικό νοσοκομείο. Για αυτό είμαι σίγουρη. Τα ρεπό που δικαιούμαστε, ανάλογα με την κλινική/τμήμα πάντα, είναι περίπου 8 το μήνα. Μπορεί να δουλέψω 8 μέρες σερί και να πάρω 2 μέρες ρεπό, μπορεί όμως να δουλέψω και 5 μέρες και να πάρω πάλι τις ίδιες μέρες ρεπό.

Εννοείται πως δεν παρατηρούνται ελλείψεις σε υλικά, κάτι που ξέρω πως "ταλαιπωρεί" τα ελληνικά νοσοκομεία εδώ και χρόνια. Είναι σημαντικό να ξέρετε πως οι Γερμανοί είναι πολύ απαιτητικοί στη δουλειά τους, δεν αστειεύονται. Είναι απαιτητικοί και αυστηροί όμως, όχι γιατί αντιμετωπίζουν ελλείψεις, ακόμη και στα αυτονόητα όπως εμείς, αλλά γιατί έτσι λειτουργεί το σύστημα τους. Να λειτουργούν ως επαγγελματίες που προσφέρουν την καλύτερη δυνατή θεραπεία στους ασθενείς. Αυτή είναι η κοσμοθεωρία του γερμανικού συστήματος υγείας και αφορά τους πάντες.

Π.χ. στο χώρο συγκέντρωσης των νοσηλευτών δεν υπάρχει… τηλεόραση όπως στην Ελλάδα. Θυμάμαι, έκανα την πρακτική μου στο "Ιπποκράτειο" και οι νοσηλευτές έβλεπαν… ελληνικά σήριαλ στην τηλεόραση, ενώ από έξω γινόταν χαμός με τους ασθενείς. Αυτά τα πράγματα δεν "παίζουν" στην Γερμανία. Δεν μας λείπουν ούτε υλικά επομένως για να κάνουμε την δουλειά μας, ούτε μηχανήματα. Η ασφάλεια και η υγιεινή των χώρων εργασίας είναι πολύ ικανοποιητική.

Το σημαντικότερο; Πληρωνόμαστε κανονικά και στην ώρα μας. Ακόμη και στην καταβολή των εφημεριών είναι τυπικότατοι. Δεν έχει κανένα νόημα να έρθεις εδώ, αν είναι να "τραβάς" τα ίδια "ζόρια" με την Ελλάδα», δηλώνει η Δέσποινα Ζαμπατέλη.

doyleia001

«Οργάνωση, σκληρή δουλειά, καλά λεφτά. Αυτό είναι το γερμανικό μοντέλο και αποδίδει…»

«Οι μισθοί για τους νοσηλευτές κυμαίνονται από 1.500 ευρώ έως 3.000. Για να είμαι ειλικρινής πάντως, το επάγγελμα της νοσηλεύτριας το βρίσκω άσχημο και δύσκολο, παρά το γεγονός ότι το αγαπώ. Νιώθω ότι υπάρχω και αναγνωρίζεται η αξία μου. Όταν γυρνάς όμως το βράδυ σπίτι σου, και δεν νιώθεις από την κούραση τη μέση και τα πόδια σου, είναι αναπόφευκτο να αποκτήσεις κάποια στιγμή και τα αισθήματα αυτά. Σε καταβάλει αυτή η δουλειά, σωματικά και ψυχολογικά.

Την εποχή αυτή κάνω το μεταπτυχιακό μου για να μεταπηδήσω σε διοικητική θέση. Ευτυχώς στην χώρα αυτή, υπάρχουν δυνατότητες εξέλιξης και η αναξιοκρατία κινείται, συγκριτικά με την Ελλάδα, σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.

Όσον αφορά τους γερμανούς ασθενείς; Είναι ήσυχοι και σε καμία περίπτωση… φωνακλάδες όπως οι Έλληνες. Δεν θα σε βρίσουν ούτε αυτοί, ούτε οι γιατροί. Ειδικότερα οι γιατροί, θα βρουν τον μπελά τους αν το κάνουν. Όλα είναι πολύ οργανωμένα εδώ. Υπάρχουν φορείς που προστατεύουν αποτελεσματικά τους εργαζόμενους.

Θέλω να επαναλάβω πάντως, πως οι Γερμανοί παίρνουν πολύ στα σοβαρά το 8ωρο της εργασίας. Το "ξεζουμίζουν". Όποιος/α θέλει να έρθει εδώ για δουλειά να το έχει αυτό στο νου του/της.

Στην Ελλάδα πάντως, με την σημερινή κατάσταση που επικρατεί δεν επιστρέφω με τίποτα. Ο λόγος είναι καθαρά οικονομικός. Και ας μου λείπει πολύ η πατρίδα μου, ειδικά τώρα που καλοκαιριάζει. Αν αλλάξει η κατάσταση και φανεί πως η χώρα μας θα σωθεί, πολύς κόσμος θα επιστρέψει. Μέχρι τότε όμως…

Και μια τελευταία συμβουλή προς τις συναδέλφισσες μου, πίσω στην Ελλάδα: Ας αλλάξουν επάγγελμα, όσες μπορούν. Δεν το λέω ειρωνικά, το λέω από αγάπη και ενδιαφέρον. Οι συνθήκες δεν προσφέρονται πλέον για αυτή την δουλειά. Είναι ανυπόφορες».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

152
σχόλια
 1. avatar Μια συνάδελφος

  Διάβασα το άρθρο της κυρίας και πρέπει να συμφωνήσω μαζί της. Ως νοσηλεύτρια βιώνω καθημερινά εντάσεις και προσβολές από άλλες \"συναδελφισσες\" μου, απαξίωση από τους ασθενείς και τους συνοδούς τους, δεν υπάρχει καμία οργάνωση στο νοσοκομείο με αποτέλεσμα να κάνουμε πολλές φορές εμείς τους τραυματιοφορείς, συν του ότι πληρώνομαι ψίχουλα. Ενώ μου αρέσει η δουλειά μου, κάποιες συνθήκες είναι τόσο άσχημες που ειλικρινά σκέφτομαι να αλλάξω.
  Οπότε έξω από τον χορό πολλά τραγούδια λέγονται.. για εσάς τους υπόλοιπους που βγάζετε χολή χωρίς να έχετε ιδέα τι περνάμε.

 2. avatar Γιώργος1981

  Η κοπελιά έφυγε από το τρισκατάρατο ελληνικό σύστημα υγείας για να πάει στο άρτιο, υπέροχο και ασυναγώνιστο γερμανικό συστήμα υγείας, για να καταλάβει πως αυτό που δεν γούσταρε ήταν το επάγγελμα που επέλεξε να κάνει. Άν δεν αντέχεις τη νοσηλευτική καλά κάνεις και την \"κάνεις\", αλλά όλο αυτό το λογύδριο, εκτός από ανούσιο, ήταν και περιττό.

 3. avatar Ιωάννης Θ

  Διάβασα τα σχόλια, άλλοι υπέρ άλλοι κατά πολύ κατηγορία, πολύ χολή αλλά πάντα φταίει ο άλλος, συγνώμη τα ψηφοδέλτια που ρίχνετε τόσα χρόνια σας τα έδιναν προσυμοιωμένα έξω από το εκλογικό τμήμα;

 4. avatar mpla mpla

  κοπελια, απολαυσε την ζωη που ζεις, γιατι σε λιγα χρονια, με τοσους προσφυγες που γεμισε η Γερμανια και στην Ευρωπη, θα υπαρξει πολεμος, οποτε υπαρχει κινδυνος να φας καμια αδεσποτη

 5. avatar Katerina93

  Ετσι μας καταντησαν οι συριζοανελ κλπ...Ολοι οι Ελληνες θα εχουμε φυγει μεσα στα επομενα 10 χρονια και στην Ελλαδα,ναι την Ελλαδα που οι προγονοι μας εδωσαν τη ζωη τους για την ελευθερια της,που εκοβαν τα κεφαλια των τουρκοσπορων και των ισλαμοπιθηκων,θα μενουν μονο λαθρομεταναστες μουσουλμανοι,τζιχαντιστες.Ηδη εχει αρχισει η αντριστροφη μετρηση.Πλεον η Ελλαδα δεν εχει Ελληνες,εχει μονο αλβανους,βουλγαρους,σκοπιανους,τουρκους,ιρακινους,πακιστανους,αφγανους,αλγρινους.Καταντησαν οι ιδιοι οι Ελληνες προσφυγες...Αυτα ειναι...

  1. avatar πακις

   Ναι... οι συριζανελ σου φταιξανε και οχι τα 40 χρόνια πασοκο-νεοδημοκρατιας....

 6. avatar Βασίλειος ο Β’

  Ο μεγάλος ήρωας της Ελλάδος Νικήτας Σταματελόπουλος (Νικηταράς ο Τουρκοφάγος) έζησε και εργάστηκε κάποια χρόνια στο εξωτερικό και έπειτα γύρισε και αφιέρωσε τις γνώσεις που απέκτησε ως μισθοφόρος στην υπηρεσία της πατρίδος. Δεν είναι προδότες όσοι πηγαίνουν στο εξωτερικό. Άλλο αγάπη για την πατρίδα, άλλο μαζοχισμός.

 7. avatar Τεντόνομαι να ξεπιαστώ

  Δικαιολογώ αυτούς που φεύγουνε και είναι πολλοί οι λόγοι που μπορεί να πυροδοτήσουν μια τέτοια απόφαση. Το άχρηστο σύστημα υγείας, η χρόνια ανεργία, η αναξιοκρατία, οι κόποι των σπουδών που ποτέ δεν είχαν αντίκρυσμα, η εργοδοτική εκμετάλευση. Όποιος και να είναι ο λόγος είναι σεβαστός. Άλλωστε δικιά τους είναι η ζωή και την κάνουν ότι θέλουν και επίσης σεβαστή η απόφαση αυτών που μένουν πίσω. Στο συγκεκριμένο άρθρο μου έκαναν εντύπωση ορισμένα πράγματα.
  1. Λέγοντας η αγαπητή μας νοσηλεύτρια ότι \"αγαπά το επάγγελμα αλλά είναι πολύ δύσκολο και άσχημο.....έχει επηρεαστεί ψυχολογικά και σωματικά\" μάλλον δεν το αγαπά και τόσο και δεν μου φαίνεται και τόσο ευτυχισμένη. Αυτό επιβεβαιώνεται και στην τελευταία παράγραφο που προτρέπει τις συναδέλφισες τις να \"Ας αλλάξουν επάγγελμα, όσες μπορούν. Δεν το λέω ειρωνικά, το λέω από αγάπη και ενδιαφέρον. Οι συνθήκες δεν προσφέρονται πλέον για αυτή την δουλειά. Είναι ανυπόφορες».\"
  2. Είναι λίγο άσχημο και προκλητικό να λές \"οι Έλληνες ασθενείς είναι φωνακλάδες\" σε ένα τόσο ελλειπές σύστημα υγείας που προανέφερες ενώ οι γερμανοί στο τέλειο σύστημα υγείας είναι ήσυχοι. Χρειάζεται περισότερο εξήγηση; Παρόλα αυτά έκανε μια γενίκευση η οποία δεν ισχύει, αντίθετα παρατηρώ τεράστια αποθέματα υπομονής από πολλους ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία μας και από το προσωπικό βέβαια που χρήζουν συγχαρητήρια

 8. avatar GiaNaDoulepsoumeLigaki

  Χολιασμένοι Έλληνες σας αξίζει αυτό που έχετε! Και πάρα πολύ σας είναι.

 9. avatar SER 30

  ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΞΑΝΑΒΓΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙΟΚΟΝΟΜΙΚΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΕ ΕΠΑΙΝΟΥΣ ΓΙΑ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΒΟΛΕΥΤΕΙ ( ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ , ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΩΣ ΣΕ ΠΗΡΑΝΕ ? ) ΚΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΣΧΡΗ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ [..]ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ [...]ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ [...]ΚΟΙΝΩΝΙΑ , ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΝΩΣΤΗ ΒΛΑΚΕΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΜΙΓΚΡΑΔΩΝ ΠΟΥ ΛΑΚΙΣΑΝΕ ΠΩΣ \'\' ΝΟΙΩΘΩ ΠΟΙΟ ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΠΟΝΑΩ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΛΥΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ \'\' . ΑΕΙ ΡΕ ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΚΟΥΒΑΔΑΚΙ ΣΟΥ , ΕΝΟΧΛΕΙΣ . ΕΚΑΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΤΗ ΣΟΥ ΜΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΣΟΥ ΒΓΗΚΕ ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ ΔΟΥΛΕΥΕ ( ΕΝΑΣ ΑΠΛΟΣ ΜΕΣΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΕΙΣΑΙ ΤΩΝ 1500 ΕΥΡΩ ΣΙΓΑ ΤΟΝ ΘΡΙΑΜΒΟ ) ΚΑΙ ΜΗ ΜΙΛΑΣ . ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕ Ο ΚΑΛΟΣ ΘΕΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ / ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Η ΣΤΟ ΜΟΝΑΧΟ / ΒΕΡΟΛΙΝΟ , ΤΟ ΤΙ ΘΑ ΜΑΣ ΕΣΟΥΡΝΕΣ ΔΕΝ ΛΕΓΕΤΑΙ ?

 10. avatar Η γνώμη μου

  Σκεφτόμουν την διαφορά των ανθρώπων που μετανάστευσαν, το \'40, το \'50 , το \'60 με αυτούς που φεύγουν σήμερα. Και τότε και τωρα η πατρίδα τους έδιωχνε.. Για οικονομικούς λόγους, για πολιτικούς, δεν εχει σημασία...Και εκείνοι προκόψανε και πολλοί απο τους σημερινούς μια χαρά θα τα πάνε..Εκείνοι όμως έφευγαν με βαθιά θλίψη, γράφανε τραγούδια και ποιήματα για την προσφυγιά, συντηρούσαν τις ευρύτερες οικογένειες τους στην Ελλαδα , χτίζανε σπίτια στα χωριά για να τους στεγάσουν στα γερατια τους, αποταμιευανε για να ανοίξουν δουλειές εδώ. Γιατι θα επιστρέφανε με την πρώτη ευκαιρια, αυτο ήταν βέβαιο. Αυτή η ευχή \" καλή πατρίδα\", για όποιον επέστρεφε οριστικά.
  Οι καινούργιοι μετανάστες ειναι χαρούμενοι, νιώθουν πολυ ευτυχισμένοι και επιτυχημένοι, κοιτάνε πίσω μόνο για να μας αποκαλούν τεμπέληδες και ανίκανους προφανώς, εφόσον δεν γευτήκαμε την λαμπρή τους επιτυχία. \" έφυγα και σώθηκα\" λέει η κοπέλα..Στην πατρίδα φιλιά, θα βρεθούμε ξανά ,λέγαν οι παλιότεροι.. Λυπάμε αυτή τη χώρα..Με ολα της τα σκατα, δεν της αξίζει αυτο..
  Το εχω ξαναπεί. Εχω ζήσει πολλά και καλα χρόνια στην Αμερικη. Και δουλειά καλή είχα, και φίλους καλούς έκανα. Μόλις οργάνωσα κατι εδώ, γύρισα.. Τωρα παλεύω εδώ, αλλα δεν ξέρω για ποσο ακόμα.. Όμως όταν φύγω, εάν το πάρω απόφαση ποτε, δεν θα φύγω χαρούμενη. Ηττημένη θα φύγω. Γιατι εδώ ειναι το σπιτι μου..Και παντα θα πονάει. Γιατι η νοσταλγία ειναι λέξη ελληνικη..Το άλγος του νόστου..Ο πόνος για την επιστροφή στην γη σου, στην ρίζα σου.. Αυτα..

 11. avatar ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ

  Κλαίω για μιά πατρίδα που προδώθηκε από ένα κοπάδι γουρουνιών, απογόνων δοσιλόγων και εγκαταλείφθηκε από έναν λαό δειλό!

 12. avatar Πολιτικός Μηχανικός

  Όχι δυστυχώς δεν γυρνάμε πισω για πολλούς λογους. Ο μισθος μου είναι τωρα μετα 17 χρονια δουλειάς 13,000 τον μηνα σε ιδιωτική επιχειρήση στην Αμερική. Δουλευω στο αντικείμενο που σπούδασα, με 40ωρο και εκτιμούν την προσφορα μου ενώ υπάρχει αξιοκρατία. Ασε που υπαρχει σιγουρη δουλεια εκει που είμαι η σε οποιαδήποτε άλλη επιχειρήση του κλαδου χωρις μέσο. Δηλαδή δεν είναι μόνο τα χρήματα αλλά ζω χωρις ανασφάλεια για εργασια και πιο σημαντικο δουλευω σε αυτό που μου αρεσει! Πριν λοιπόν κάνεις πικρόχολα σχολια γιατι φυγαμε στο εξωτερικό να καταλάβεις πρώτα τι θα πει άνεργος και χωρις εισοδημα!

 13. avatar Κική Σ.

  Εγώ δεν θα αναφερθώ στην μετανάστευση της η στην ειρωνεία της για την χώρα μας. Θα σταθώ στο ότι όλοι έχουν ξεχάσει ότι η νοσηλευτική δεν είναι επάγγελμα αλλά λειτούργημα.. κάτι που το έχει ξεχάσει φαίνεται εφόσον προτρέπει τους νοσηλευτές να φύγουν από τα νοσοκομεία. Ποιος θα περιθαλψη τον άρρωστο τον πονεμένο το μικρό παιδί τον ανήμπορο γέροντα την μάνα της τον πατέρα της?θα τους πάρει στην Γερμανία ??Μέσα σε όλα αυτά που συμβαίνουν στην χώρα μας καλό είναι να μην ξεχνάμε ότι εδώ ζουν ακόμα άνθρωποι κ όχι ζώα που κ αυτά έχουν την αξία τους πάνω στη γη.

  1. avatar Βασίλειος ο Β’

   Τι θα πει λειτούργημα? Θέλεις δηλαδή οι νοσηλευτές να εργάζονται χωρίς μισθό? Αυτό ονομάζεται σκλαβιά και όχι λειτούργημα.

   1. avatar χαχα οτι να ναι

    Μπερδεύεις τον εθελοντισμό με το λειτούργημα. Το λειτούργημα αναφέρεται σε επαγγέλματα που έχουν σοβαρό κοινωνικό ρόλο και υψηλό αίσθημα ευθύνης (γιατροί, δικαστές, δάσκαλοι κ.α επαγγέλματα). Πριν πετάξεις την κοτσάνα σου άνοιξε ένα λεξικό.

    1. avatar Βασίλειος ο Β’

     Ξαναρωτάω θα κάνεις το λειτούργημα με μισθό ή χωρίς μισθό? Γιατί χωρίς μισθό δεν είναι λειτούργημα είναι δουλεμπόριο, σκλαβιά, εκμετάλευση ή όπως το λες εσύ εθελοντισμός.

 14. avatar Καλό δρόμο

  Τα τελευταία εξι χρόνια δεν έχουν γίνει προκηρύξεις διορισμών νοσηλευτών ή γιατρών στο ΕΣΥ. Στον ιδιωτικό τομέα υπάρχουν μάλλον απολύσεις. Οι μόνες θέσεις που προκηρύσσονται είναι ορισμένου χρόνου (ΚΕΕΛΠΝΟ) για ΜΕΘ. Μετά από λίγο καιρό είσαι άνεργος και αν θυμάμαι καλά υπήρχαν και κάτι ωραίες διατάξεις που απέτρεπαν τον επαναδιορισμό για να δουλέψουν και άλλοι. Το σύστημα σε εκπαίδευε και μετά σε έδιωχνε. Οι συνθήκες εργασίας εξαντλητικές και οι αμοιβές για υπερωρίες, νυχτερινά καθυστερημένη και αστεία.
  Οπότε, από το να μένει άνεργη και να εξαρτάται από τις διαθέσεις της κάθε κυβέρνησης, καλύτερα να φύγει και να είναι ανεξάρτητη. ¨Να μείνει και να παλέψει ¨. Όπως μου είπε και ένας σοφότερος και γηραιότερος όταν του έλεγα τα αντίστοιχα (να μην προδώσω την πατρίδα): ¨η πατρίδα δεν σε θέλει. Αν σε ήθελε θα σε κράταγε¨.
  Θα ήταν καλύτερα αντί να εξασκεί αυτό που σπούδασε και να βοηθάει ανθρώπους (για όσους το ξεχνάνε και οι Γερμανοί άνθρωποι είναι) από το να παρακαλάει για απλήρωτη δοκιμή σε καφετέρια ή να μικραίνει την πίτα του ΟΑΕΔ; Αν μετράγαμε όσους έφυγαν η ανεργία θα ήταν 35% επίσημα και όχι 25%.

 15. avatar Δηνητρης1

  Διαβαζοντας λοιπον τα σχολια μπορει ο καθενας απο εμας να αναλογιστει και να αναρωτηθει για το επιπεδο του διαλογου σε σχεση με τα μεγαλα μας προβληματα.Λειτουργει παντα το θυμοειδες και το επιθυμητικον.Το λογιστικον πουθενα..

 16. avatar ANDREAS

  Ελεος πια με τον ήλιο και την θάλασσα της Ελλάδας, αν το θεωρείτε ποιότητα ζωής να σε χαρτζηλικώνουν οι γονείς σου για να κάτσεις με τις ώρες στην καφετέρια με ένα φραπέ και το κινητό στο χέρι γιατί δεν μπορείς να βρεις δουλειά ή να συνεισφέρουν οι συνταξιούχοι στις οικογένειες των παιδιών τους γιατί δεν μπορούν να ζήσουν αλλιώς, τότε τι να πω, πάρτε ένα καφέ και λιώστε στην παραλία όλο το καλοκαίρι, δεν πειράζει που δεν μπορούμε να ζήσουμε αξιοπρεπώς, έχουμε τον ήλιο, την θάλασσα και φυσικά μην ξεχάσω την διασκέδαση στα σκυλάδικα ... Η Ελλάδα είναι υπέροχη χώρα αλλά τι να το κάνεις αν δεν ζεις με αξιοπρέπεια...

  1. avatar Geralt Of Rivia

   Πες τα ρε φίλε. Γιατί κάποιοι νομίζουν πως να ζεις με δανεικά αλλά να έχεις λαπτοπ, σμαρτφον και ταμπλετ σου δίνει αξιοπρέπεια...

 17. avatar RU

  Κάθε αρχή και δύσκολη. Έξω απο ευρώπη και ΝΑΤΟ, συμμαχία με Ρωσία-Κίνα. Δηλαδή τι άλλο πρέπει να μας κάνουν για να φύγουμε;Μόνο συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι θα μείνουν στο ελλαδιστάν.

  1. avatar Tonys

   Και πολλοί αλλοδαποί..... Αυτό θέλουν, να φύγουμε εμείς και να έρθουν αλλοδαποί.

 18. avatar Μικές

  Απλώς ανατριχιάζω με την ιδέα, ποιά τύχη θα είχαν άραγε ο Μητρόπουλος, η Κάλλας, ο Ξενάκης, ο Παπανικολάου και τόσοι άλλοι, αν είχαν αποφασίσει να μείνουν στη ψωροκώσταινα...

 19. avatar Ares

  Πολύ χολή ρε παιδιά...γιατί; Επειδή κάποιος/α τα πάει καλά έξω; Νομίζετε ότι είναι εύκολα έξω; Αν ναι, ξανασκεφτείτε το...

  Δε θέλετε να πηγαίνετε στις διάφορες υπηρεσίες και να τελειώνετε τη δούλεια σας μέσα σε λίγα λέπτα, χωρίς ταλαιπωρία, χωρίς φωνές;

  Δε θέλετε να έχετε καθαρές περιοχές, πράσινο; Δε θέλετε να υπάρχει επικοινωνία μεταξύ μας; Εδώ καλημέρα λες όταν πας να πάρεις εισητήρια στον ηλεκτρικό και σε κοιτάνε λες και έχεις έρθει από άλλο κόσμο!

  Είμαι από αυτούς που έχουν μείνει πίσω και προσπαθούν, αλλά ξέρετε κάτι; Θα φύγω, γιατί εδώ όση τεχνογνωσία και ποιότητα υπηρεσιών προσπαθεί να δώσει κάποιος αντί να δίνουν κίνητρο σε σφάζουν...

  Και στην τελική, δεν φευγούν/φεύγουμε οι νέοι...μας διώχνουν αυτοί που κυβερνούν...και κατά συνέπεια εσείς που τους ψηφίσατε...

  Να τους χαίρεστε λοιπόν... και ράφτε το!

 20. avatar Bill345

  Μπράβο η κίνηση της είναι τέλεια έτσι πρέπει να κάνουν όσοι είναι νέοι και αναζητούν μια αξιοπρεπή ζωή, μακάρι να ήμουν νεώτερος και όχι μόνο θα έφευγα αλλά θα επιδίωκα να αλλάξω και την υπηκοότητα μου....Στην Ελλάδα είναι ωραία δυο μήνες το χρόνο για διακοπές σε Μύκονο Σαντορίνη και λοιπούς νήσους τίποτα άλλο....

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει