Εντολή για συστηματικούς ελέγχους σε εισαγωγείς εμφιαλωμένων και χύμα κρασιών από τρίτες χώρες έχουν λάβει όλες οι περιφερειακές διευθύνσεις του ΣΔΟΕ.

Στόχος των ελέγχων, όπως αναφέρει σε έγγραφό του, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, είναι η αποτροπή της παράνομης διακίνησης και διάθεσης στην αγορά, οίνων των οποίων δεν αναγράφεται η καταγωγή και προέλευσή τους και η προσπάθεια νόθευσής τους.

Το έγγραφο του κ. Σαχινίδη διαβιβάστηκε στη Βουλή ως απάντηση σε ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟ,Σ Αστέριου Ροντούλη, για τα «εκρηκτικά προβλήματα των αμπελοκαλλιεργητών που απειλούν την παραγωγή και το εισόδημά τους».

Ο κ. Σαχινίδης ενημερώνει τον βουλευτή ότι γίνονται έλεγχοι και δειγματοληψίες εισαγόμενων οίνων, με τη συνδρομή των αρμόδιων Χημικών Υπηρεσιών και εστιάζονται σε καταστήματα πώλησης ποτών, οινοπωλεία, ταβέρνες, μπαρ κλπ, για τον περαιτέρω ποιοτικό έλεγχό τους.

Επιπλέον το ΣΔΟΕ συνεργάζεται με τις συναρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον ΕΦΕΤ και, σε περιπτώσεις διαπίστωσης παραβάσεων, ενημερώνονται οι συναρμόδιες υπηρεσίες και επιβάλλονται οι προβλεπόμενες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υπενθυμίζει επίσης την υπουργική απόφαση, που υπογράφηκε τον περασμένο Μάρτιο, με την οποία παρασχέθηκε η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, σε ποσοστό 80%, στα δάνεια που θα χορηγηθούν άπαξ από τα πιστωτικά ιδρύματα, σε συνεταιριστικές και ιδιωτικές οινοποιητικές οργανώσεις της χώρας.

Το συνολικό ποσό των χορηγούμενων δανείων ορίστηκε ότι δεν θα υπερβαίνει το ποσό των 10.000.000 ευρώ, με ανώτατο όριο τα 250.000 ευρώ ανά επιχείρηση,ενώ για τις ιδιωτικές οινοποιητικές επιχειρήσεις το σύνολο των χορηγούμενων δανείων δεν θα υπερβαίνει το ποσό των 5.000.000 ευρώ, με ανώτατο όριο τα 25.000 ευρώ ανά επιχείρηση.

Η εκταμίευση του δανείου γίνεται κατόπιν ελέγχου, από το πιστωτικό ίδρυμα, των προσκομισθέντων από την επιχείρηση εκδοθέντων παραστατικών και το σχετικό ποσό πιστώνεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των παραγωγών κατά το ύψος της πιστοποιούμενης οφειλής κάθε επιχείρησης προς αυτούς.

Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ που είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή, έχει επισημάνει τα προβλήματα με την εξάπλωση του περονόσπορου, την παράνομη εισαγωγή κρασιών και την έλλειψη ρευστότητας, που «στεγνώνει» τα συνεταιριστικά οινοποιεία.