Θετική απόφαση για τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στο πρώην Δημοτικό Σχολείο Βαγιοχωρίου εξέδωσε, κατά πλειοψηφία, το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Βόλβης, ωστόσο ζητά δεσμεύσεις για τη λειτουργία του κέντρου.

Σύμφωνα με τον δήμο γίνεται δεκτή η πρόταση του συντονιστή του διυπουργικού οργάνου για το Προσφυγικό, αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα, για την παραχώρηση χώρου στο Βαγιοχώρι.

«Αντιλαμβανόμαστε την κρίσιμη συγκυρία και δεχόμαστε, στο μέτρο που μας αναλογεί, να φιλοξενήσουμε προσωρινά αριθμό προσφύγων, καθώς δεν παραβλέπουμε ότι ένα μεγάλο μέρος του δήμου μας αποτελείται από οικογένειες προσφύγων. Ωστόσο, η κυβέρνηση οφείλει να δεσμευθεί για τις συνθήκες λειτουργίας του κέντρου φιλοξενίας, ώστε και να είναι αρμονική η συνύπαρξη με τους κατοίκους του δήμου Βόλβης και να διασφαλίζεται η υγεία και η ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή μας. Σε αντίθετη περίπτωση θα μας βρει απέναντι της» δηλώνει ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας.

Σημειώνεται ότι ο δήμος είχε αρχικά ενημερωθεί για το ενδεχόμενο δημιουργίας χώρου φιλοξενίας προσφύγων σε κατασκήνωση του Σταυρού, ωστόσο υπήρχαν αντιρρήσεις από την πλευρά του για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, λόγω της τουριστικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται στην περιοχή του παραλιακού μετώπου.

Όπως έγινε γνωστό, το παλιό Δημοτικό Σχολείο Βαγιοχωρίου έχει φιλοξενήσει στο παρελθόν το εργοτάξιο της Εγνατίας Οδού, ενώ δεν βρίσκεται σε τουριστική περιοχή. Σχετική επιστολή τού κ. Βίτσα προς τον δήμο, αναφέρει ότι έχει ήδη γίνει αναγνώριση στον χώρο από αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων και έχουν καθοριστεί οι εργασίες διαμόρφωσης που πρέπει να γίνουν.

Στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλβης επισημαίνεται ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή εγκατάσταση και άλλου χώρου φιλοξενίας εντός του δήμου Βόλβης.