Η απόγνωση διαδέχεται την ελπίδα στον πρόχειρο καταυλισμό των προσφύγων στην Ειδομένη καθώς παρά τις χθεσινές φήμες που διαδόθηκαν από αγνώστους ότι θα άνοιγαν τα σύνορα κάτι τέτοιο δεν έγινε.

Στην Ειδομένη οι πρόσφυγες προσπαθούν να προστατευθούν από το κρύο ανάβοντας φωτιές στο ύπαιθρο καθώς η θερμοκρασία έχει φτάσει τους 6 βαθμούς Κελσίου, ενώ αρκετά από τα παιδιά υποφέρουν από ιώσεις.

Χθες λίγο έλειψε να γίνουν επεισόδια μεταξύ ομάδας μεταναστών και προσφύγων, ενώ από το πρωί της Κυριακής οι πρόσφυγες έφταναν κατά δεκάδες στην Ειδομένη καθώς με διάφορους τρόπους πληροφορούνταν ψευδώς ότι θα άνοιγαν τα σύνορα και μάλιστα πως στην μεγάλη πορεία που θα πραγματοποιούσαν στην κεφαλή θα βρίσκονται περί τους 300 δημοσιογράφους και αλληλέγγυους ώστε η σκοπιανή αστυνομία να μην αντιδράσει.

Όταν αντιλήφθηκαν ότι για ακόμη μια φορά είχαν πέσει θύματα φημών που κυκλοφόρησαν επιτήδειοι άρχισαν να επιβιβάζονται ξανά σε λεωφορεία και να επιστρέφουν πίσω στα κέντρα υποδοχής.

Στο σημείο δρουν εκτός ελέγχου διάφορες ΜΚΟ αμφίβολης αποτελεσματικότητας και προέλευσης και με αμφιλεγόμενο ρόλο

Το Σάββατο «άγνωστοι» διέδωσαν μεταξύ των εγκλωβισμένων ότι τα σύνορα επρόκειτο να ανοίξουν χθες, με συνέπεια από νωρίς το πρωί να συγκεντρώνονται πάνω στις γραμμές μετανάστες και πρόσφυγες τόσο από τον καταυλισμό όσο και από κέντρα προσωρινής μετεγκατάστασης, όπως αυτά της Νέας Καβάλας και των Γιαννιτσών.

Η Αστυνομία προσπάθησε, με ανακοινώσεις στα αραβικά, να αποτρέψει τον κόσμο, προειδοποιώντας ότι τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν και πως υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή τους, αν το επιχειρήσουν.