ΣτΕ: Συνταγματική η κατάργηση της επικουρικής συνδικαλιστικής σύνταξης

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή που είχαν καταθέσει 11 συνδικαλιστές


ΕΛΛΑΔΑ
19:14
24/03/2016
ΣτΕ: Συνταγματική η κατάργηση της επικουρικής συνδικαλιστικής σύνταξης
5
loading

Συνταγματική και νόμιμη έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας την κατάργηση των επικουρικών συντάξεων που ελάμβαναν μεγαλοσυνδικαλιστές επί σειρά ετών.

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή που είχαν καταθέσει έντεκα συνδικαλιστές κρίνοντας ότι η περικοπή έγινε για λόγους δημοσίου συμφέροντος και δεν θίγει τον  πυρήνα του δικαιώματος τους στην κοινωνική ασφάλιση.

Συγκεκριμένα , στην απόφαση του το Α Τμήμα του ΣτΕ αναφέρει  ότι «η διακοπή καταβολής των ως άνω συντάξεων των εκπροσώπων των συνδικαλιστικών οργανώσεων μειώνει μεν το ύψος του εισοδήματος των δικαιούχων αυτών από συντάξεις δεν θίγει όμως τον πυρήνα του δικαιώματος στην κοινωνική ασφάλιση, όπως αυτό κατοχυρώνεται στο άρθρο 22 παρ. 5 του Συντάγματος, διότι οι δικαιούχοι αυτών εξακολουθούν να λαμβάνουν συνταξιοδοτικές παροχές λόγω απασχολήσεως».

Οι σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν  ότι η νομοθετική διάταξη που επέβαλε την περικοπή των επικουρικών συνδικαλιστικών συντάξεων απέβλεψε «σε σκοπό δημοσίου συμφέροντος, ο οποίος συνίσταται πρωτίστως στον εξορθολογισμό του ασφαλιστικού συστήματος και δευτερευόντως στην εξοικονόμηση πόρων». Την σύνταξη ελάμβαναν οι πρόεδροι και γενικοί γραμματείς πρωτοβάθμιων, δευτεροβάθμιων συνδικαλιστών οργανώσεων καθώς και τα μέλη της διοίκησης της ΓΣΕΕ και ξεκίνησε να καταβάλλεται το 1937 με τον αναγκαστικό νόμο 971/1937 και με απόφαση του υπουργού  Εργασίας του 1951. Το 1999 επήλθε συγχώνευση Ταμείων και μετά την εφαρμογή του νόμου 2676/1999  τα συνδικαλιστικά στελέχη ελάμβαναν μόνο την επίμαχη επικουρική σύνταξη, η οποία κατ' ανώτατο όριο έφθανε τα 500 – 600 ευρώ. Όμως, την 1η Ιανουαρίου 2013 με απόφαση του υπουργού  Εργασίας καταργήθηκε η παροχή της επίμαχης επικουρικής σύνταξης κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων  του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2013-16.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar Γ Κανουπάκης

  Η χώρα καταρρέει. Και αυτοί που την οδήγησαν στο σημείο αυτό εξακολουθούν να απαιτούν, για πάρτι τους, για τον εαυτό τους, ούτε καν για τους δήθεν εκπροσωπούμενους τους, προνόμια. Σε βάρος όλων μας. Και εμείς δεν τους στέλνουμε εκεί που τους αξίζει …

 2. avatar m. makos

  ελεος εργατοπατερες

 3. ΟΧΙ ΜΟΝΟ Η ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΚΥΡΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΟΠΕΙ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑ-ΛΗΣΤΩΝ ΔΙΟΤΙ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΡΓΑΣΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΖΟΥΣΑΝ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΑΠΟΜΥΖΩΝΤΕΣ ΩΣ ΒΔΕΛΛΕΣ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥ.

 4. avatar τετραγωνακιας ξερω και εγω να πουλαω τρελα

  Δεν το ήξερα υπήρχε συνδικά .....ληστικη σύνταξη δεν αντέχω πάω να βαρέσω το κεφάλι μου στον τείχο δεν ειναι χωρα αυτη ,τα ακούτε και εσείς οι προηγούμενοι ΝΔ ΠΑΣΟΚ αυτα γινόντουσαν επι κυβερνησεων σας όλοι μαααα όλοι σάπιοι είστε τα ψηφαλακιασας σας ενδιαφέρουν

 5. avatar δημοσιος τεμπελοτραχανας

  ωραια ειδηση..αρκετα φαγατε..αντε κοψτε και απο αλλους

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει