Μέχρι και 150% φτάνει το «καπέλο» στα κυλικεία πλοίων, τρένων, σταθμών ΚΤΕΛ και αεροδρομίων όπου καφέδες, εμφιαλωμένα νερά, τοστ και σάντουιτς πωλούνται με ανώτατες τιμές.

Το υπουργείο Ανάπτυξης εντατικοποιεί σε αυτά τα σημεία τους ελέγχους. Όπως δημοσιεύει το «Έθνος», επιτήδειοι προκειμένου να αποφύγουν την εφαρμογή της αγορανομικής διάταξης, εφαρμόζουν τα ακόλουθα κόλπα:

Σύμφωνα με την αγορανομική διάταξη οι μονοί καφέδες, πλην του εσπρέσο, πρέπει να πωλούνται μέχρι 1,60 ευρώ. Οι καταναλωτές το αγνοούν και οι επιχειρηματίες τους διαθέτουν καφέδες σε μεσαίες ή μεγαλύτερες συσκευασίες ανεβάζοντας τις τιμές στα 2,50 ή ακόμα και στα 3 ευρώ, δηλαδή 88% πάνω.

Τα τοστ με τυρί κανονικά θα πρέπει να έχουν ανώτατη τιμή 1,60 ευρώ, με ζαμπόν και τυρί 1,80 ευρώ. Τα σάντουιτς με τυρί έχουν ανώτατη τιμή 1,50, με ζαμπόν και τυρί 1,70 ευρώ. Πολλοί επιχειρηματίες φροντίζουν να έχουν λίγες ποσότητες ή τα είδη αυτά να τα κρύβουν από τις προθήκες διαθέτοντας για παράδειγμα σάντουιτς με ζαμπόν, τυρί, μαρούλι και μαγιονέζα στην τιμή των 4 ευρώ. Έτσι ο καταναλωτής το αγοράζει με… καπέλο 150%.

Σε αεροδρόμια ή σε πλοία επίσης έχει διαπιστωθεί ότι κρύβουν τα εμφιαλωμένα νερά των 500ml και πωλούν μόνο τα νερά των 750ml, καθώς οι τελευταίες συσκευασίες έχουν ανώτατη τιμή τα 0,75 ευρώ. Οι πρώτες πωλούνται με τιμή 0,50 ευρώ.