Την εκτίμηση ότι περισσότερα από 10.000 ασυνόδευτα παιδιά έχουν περάσει από τη χώρα μας, ακολουθώντας το δρόμο της προσφυγιάς, έκανε ο βοηθός Συνήγορος για τα δικαιώματα του παιδιού Γιώργος Μόσχος, σε συνάντηση για την προσφυγική κρίση, που διοργάνωσε, στη Θεσσαλονίκη, ο Συνήγορος του Πολίτη.

«Επισήμως, έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο, 2.000 ασυνόδευτα παιδιά- τα οποία καταγράφονται ως ανήλικα κατά δήλωση. Ωστόσο, οι αρχές της ΠΓΔΜ έχουν καταγράψει, το ίδιο διάστημα, 20.000 ασυνόδευτα παιδιά, γεγονός άκρως αντιφατικό», ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Μόσχος.

Απέδωσε δε τη μεγάλη απόκλιση αριθμών στο γεγονός, ότι οι πρόσφυγες γνωρίζουν ότι, αν δηλώσουν ασυνόδευτοι στην Ελλάδα, μπαίνουν σε καθεστώς προστασίας μέσα από μια αργή διαδικασία, ενώ αυτοί θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

«Το θέμα είναι να γίνεται μια προσεκτικότερη αποτύπωση, μέσω του συστήματος εποπτείας, των ομάδων με παιδιά προκειμένου να καταγράφονται οι ανήλικοι. Προσωπικά, θεωρώ ότι παραπάνω από 10.000 παιδιά κάτω των 18 ετών έχουν διέλθει από τη χώρα μας», δήλωσε.

Ανυπαρξία καταγγελιών για ξυλοδαρμούς

Καμία επίσημη καταγγελία δεν έχει γίνει για βιαιοπραγίες από αστυνομικούς και συνοριοφύλακες στην ΠΓΔΜ σε βάρος μεταναστών και προσφύγων, σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη της ΠΓΔΜ Idzet Memeti.

«Έχουμε ακούσει για τέτοια περιστατικά αλλά δεν έχουμε καταγγελίες», είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Memeti, αναφερόμενος παράλληλα και στο νομοθετικό πλαίσιο, σε σχέση με την ανάπτυξη αστυνομικών δυνάμεων από άλλες χώρες στα σύνορα ΠΓΔΜ που δεν δίνει τη δυνατότητά ελέγχου τους.

«Είναι πολύπλοκη η κατάσταση γιατί, για παράδειγμα, δεν μπορούμε να ελέγξουμε τους Ούγγρους αστυνομικούς», τόνισε χαρακτηριστικά.