Την έλλειψη κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, «που κοστίζει ανθρώπινες ζωές», καταγγέλλουν η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ). «Ένας ακόμα ασθενής άφησε την τελευταία του πνοή περιμένοντας να βρεθεί κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας», αναφέρει ο ΙΣΑ, εξηγώντας ότι πρόκειται για 55χρονη ασθενή που έπασχε από λοίμωξη του αναπνευστικού και κατέληξε στο νοσοκομείο Σωτηρία, όπου παρέμεινε διασωληνωμένη σε κοινό θάλαμο περιμένοντας να βρεθεί κρεβάτι σε ΜΕΘ.

Ο ΙΣΑ εκτιμά ότι η κορύφωση της επιδημίας της γρίπης πρόκειται να οξύνει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα το επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ την προηγούμενη Δευτέρα στη λίστα αναμονής του ΕΚΑΒ Αθήνας υπήρχαν 75 βαρέως πάσχοντες διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ, εκ των οποίων 32 λόγω βαριάς λοίμωξης του αναπνευστικού. Την επομένη, Τρίτη 2 Φεβρουαρίου, ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 73, εκ των οποίων, όπως αναφέρει η ΕΙΝΑΠ, διακινήθηκαν οι 7 και παραμένουν στην αναμονή οι 66. Σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ λόγω έλλειψης διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ, αναβάλλονται προγραμματισμένες σοβαρές επεμβάσεις (γενικής χειρουργικής, θωρακοχειρουργικής, νευροχειρουργικής κ.λπ.), «με ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία και αυτών των ασθενών».

Η ΕΙΝΑΠ απευθύνει δημόσια έκκληση προς τους αρμόδιους προκειμένου, να δοθεί επείγουσα και οριστική λύση στο τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης κλινών ΜΕΘ, ενώ ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης καλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείο Υγείας, να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, για να ανοίξουν άμεσα τα 200 κρεβάτια ΜΕΘ του ΕΣΥ, τα οποία είναι εξοπλισμένα και παραμένουν κλειστά.