Σ’ ένα διαρκές σκωτσέζικο ντους υποβάλλονται από τα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου οι υπεύθυνοι των χιονοδρομικών κέντρων στη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίοι αναγκάζονται να ανοίγουν και να κλείνουν τις εγκαταστάσεις τους ανάλογα με τις διαθέσεις του καιρού.

«Οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες ήδη και τώρα τρέχουμε να σώσουμε ό,τι μπορούμε» δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Ένωσης Χιονοδρομικών Κέντρων Ελλάδας, Ηρακλής Λεφούσης, επαναλαμβάνοντας πως «τα χιονοδρομικά κέντρα στη χώρα μας λειτουργούν το πολύ τέσσερις μήνες το χρόνο, ενώ στη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ο τζίρος που κάνουν αντιπροσωπεύει το 60% του συνολικού σε κάθε έτος, ποσοστό που δεν καλύπτεται πια».

Διευκρίνισε δε ότι με τα τερτίπια του καιρού «οι ετήσιες κάρτες που βγήκαν φέτος είναι λιγότερες σε ποσοστό 30%, έναντι της αντίστοιχης περσινής χρονιάς», ενώ «οι φαν των χειμερινών σπορ μετακινούνται διαρκώς, κυνηγώντας το χιόνι, και πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν τελικά τα χιονοδρομικά κέντρα στα γειτονικά κράτη, κυρίως στη Βουλγαρία».

Η χιονόπτωση που ξεκίνησε από το βράδυ του Σαββάτου και κορυφώθηκε σήμερα τα ξημερώματα επέτρεψε τη λειτουργία ορισμένων πιστών στο χιονοδρομικό κέντρο Κέντρο Βόρας – Καϊμακτσαλάν, που απέχει 45 χλμ από την πόλη της Έδεσσας, 140 χλμ από τη Θεσσαλονίκη και 570 χλμ από την Αθήνα. Σε πλήρη λειτουργία είναι το χιονοδρομικό κέντρο στο Πισοδέρι, στη Φλώρινα, ενώ υπολειτουργούν αυτά σε Βασιλίτσα Γρεβενών, Ανήλιο στο Μέτσοβο, το Βελούχι στο Καρπενήσι, το Χιονοδρομικό Κέντρο 3-5 Πηγάδια, που απέχει μόλις 17 χλμ. από τη Νάουσα.

Εντός των ημερών και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα έχουμε «νέα ηλιοφάνεια» αναμένεται να ξεκινήσει και πάλι η λειτουργία του του χιονοδρομικού κέντρου στο Λαϊλιά Σερρών και αυτού στα Καλάβρυτα Αχαΐας, ενώ κλειστά, λόγω έλλειψης χιονιού, είναι το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου, που βρίσκεται 20 χλμ από τη Νάουσα και αυτό στο Ελατοχώρι Πιερίας.

Στη χώρα μας λειτουργούν συνολικά 18 χιονοδρομικά κέντρα, εκ των οποίων τα δέκα στη Βόρεια Ελλάδα. Στην Ελλάδα υπάρχουν 190 χλμ χιονοδρομικές πίστες και περισσότεροι από δέκα τουριστικοί αναβατήρες, από τους οποίους και 30 εναέριοι, με συνολική μεταφορική ικανότητα 75.000 ατόμων/ώρα.

Συνολικά, στη Βόρεια Ελλάδα λειτουργούν δέκα χιονοδρομικά κέντρα, από τα οποία πολλά έχουν τοπικό χαρακτήρα, ενώ είναι και ορισμένα που αποτελούν πόλο έλξης για εκδρομείς από όλη την Ελλάδα και τα γειτονικά κράτη.