Ερωτήματα-καταγγελίες με αποδέκτη την κυβέρνηση εξέφρασε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην έναρξη του διήμερου συνεδρίου της ΚΕΔΕ για τη διαχείριση των αποβλήτων, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλης Λαμπάκης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Λαμπάκης διατύπωσε ερωτήματα για τη δεκάμηνη καθυστέρηση, από πλευράς κυβέρνησης, της αποδοχής των Συμπράξεων Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), για τη δυνατότητα της κυβέρνησης να ξεπεράσει τη διαφορά των περίπου 1,3 δισ. ευρώ που προκύπτει από το ποσό των 870 εκατ. ευρώ που διαθέτει, μέχρι το ποσό των 2,2 δισ. ευρώ που προέκυψε από τα Περιφερειακά Σχέδια Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), για τη δυνατότητα αντιμετώπισης, μέσω του νέου εθνικού σχεδιασμού, της έλλειψης εκπαίδευσης περί της διαχείρισης και ανακύκλωσης απορριμμάτων, καθώς και την εξεύρεση της μισθοδοσίας των εργατών που πρέπει να προσληφθούν στα πράσινα σημεία κάθε πόλης (περίπου 5.000 υπάλληλοι).

Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης έκλεισε την ομιλία του διερωτώμενος ποιος θα πληρώσει τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς όπως σημείωσε, «η καθυστέρηση επί ένα χρόνο μετά τη ματαίωση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) της προηγούμενης κυβέρνησης, πριν τον ΣΥΡΙΖΑ, ματαίωσε διαγωνιστικές διαδικασίες δύο έως τριών ετών και οι διαφορετικοί υπολογισμοί απαιτούν νέους διαγωνισμούς και διακηρύξεις που θα διαρκέσουν, επίσης, δύο έως τρία έτη».