Η Μητρόπολη Ρεθύμνου εκμισθώνει διαμερίσματα στα οποία βρίσκουν στέγη άστεγοι του Ρεθύμνου που διέμεναν σε απάνθρωπες και άθλιες συνθήκες. Με αυτό τον τρόπο, γίνονται πράξη τα λόγια του Μητροπολίτη Ευγένιου ότι κανένας άστεγος συνάνθρωπος μας, δεν πρέπει να μένουν χωρίς στέγη. Ο σεβασμιώτατος, όπως ο ίδιος αναφέρει, δεν μπορεί να διανοηθεί ότι συνάνθρωποι του βρίσκονται στους δρόμους, και για το λόγο αυτό έδωσε παράλληλα εντολή να αξιοποιηθεί κληροδότημα, ώστε να ενισχυθεί η δράση της τοπικής μητρόπολης για να στεγασθούν, αλλά και να ενταχθούν και πάλι την κοινωνία άνθρωποι που οι καιροί τους αποδιοργάνωσαν. Μάλιστα, η επιθυμία του δωρητή Γεώργιο Τσικόγια, ήταν η συνδρομή του στη δημιουργία ιδρύματος της Μητρόπολης, ώστε να στεγαστεί ο σύλλογος «Αγάπη», όπως και όσοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο βιοπορισμό τους. Η Μητρόπολη ευελπιστεί και προγραμματίζει το ίδρυμα να είναι έτοιμο σε ένα χρόνο με προϋπολογισμό που θα ξεπερνάει τα δύο εκατομμύρια ευρώ.

Ο συγκεκριμένος προγραμματισμός και η ευρύτατη αυτή δράση, έρχεται να διανθίσει το ήδη πρόγραμμα της Ιεράς Μητρόπολης Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου που εδώ και πέντε χρόνια στηρίζει πολύ δυναμικά άπορους, οικογένειες και ηλικιωμένους τόσο σε επίπεδο σίτισης, ιατροφαρμακευτικής ενίσχυσης και παροχής, όπως επίσης στέγασης και κοινωνικής επανένταξης. Αρωγός στην προσπάθεια της μητρόπολης βρίσκεται ένας καθηγητής πανεπιστημίου, ο οποίος και ασχολείται με το ζήτημα των αστέγων και την κοινωνική τους επανένταξη.

Επιθυμία της μητρόπολης είναι υπάρξει συνδρομή από την τοπική αυτοδιοίκηση και το επιμελητήριο, ώστε να βοηθηθεί στην πορεία της προς την υλοποίηση του ιδρύματος, κυρίως σε θέματα τεχνικοοικονομικών μελετών και οικονομικών προσφορών.