Το «πράσινο φως» άναψε το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου για την έκδοση του 42χρονου Σύρου Η.Κ. στην Αμερική προκειμένου να δικαστεί για τα αδικήματα της «συνωμοσίας για τη διάπραξη πλαστογραφίας και απομίμησης διαβατηρίου», «δια­κεκριμένης υποκλοπής ταυτότητας» και «εξαπάτησης του κράτους των Ηνωμένων Πο­λιτειών».

Το Ανώτατο Δικαστήριο υιοθέτησε την πρόταση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ν. Παντέλη και έκανε δεκτό το αίτημα του περιφερειακού  δικαστηρίου  της Κολούμπια για τη σύλληψη και έκδοση του 42χρονου απορρίπτοντας παράλληλα την έφεση που είχε υποβάλει ο ίδιος κατά της σχετικής απόφασης του Συμβουλίου Εφετών.

Στην εισήγηση του ο εισαγγελικός λειτουργός υποστήριζε ότι τα στοιχεία που προσκόμισε ο Η.Κ . δεν είναι αρκετά ώστε να αποτρέψουν την έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Από την πλευρά του ο Σύρος , ο οποίος είναι προφυλακισμένος στις φυλακές Κορυδαλλού, αντέτεινε πως στην περίπτωση που εκδοθεί στις ΗΠΑ δεν θα έχει δίκαιη δίκη καθώς όπως υποστήριξε  οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες τον παγίδεψαν ώστε να διαπράξει  εγκληματική ενέργεια . Αν και ο 42χρονος παραδέχτηκε ότι κατασκεύασε πλαστά διαβατήρια υποστήριξε ότι  δεν  έχει σχέση με τρομοκρατικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με το αίτημα των αμερικανικών δικαστικών αρχών, ο Η.Κ. το περασμένο καλοκαίρι είχε επαφές στην Αθήνα με Αμερικανό πράκτορα και ανέλαβε έναντι του ποσού των 10.000 ευρώ, την κατασκευή  4 πλαστών διαβατηρίων. Η συνάντηση ηχογραφήθηκε και μαγνητοσκοπήθηκε από την πλευρά του Αμερικανού πράκτορα και εν αγνοία του Σύρου.