Πριν από 46 χρόνια, στις 9 Δεκεμβρίου του 1969, το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων με ομόφωνη απόφασή του κήρυξε την 8η Δεκεμβρίου, ως αποφράδα ημέρα για τα Χανιά. Η απόφαση ήταν ομόφωνη και σχετίζεται με δύο από τις μεγαλύτερες τραγωδίες που βίωσαν τα Χανιά την ίδια ημέρα και μέσα σε χρονικό διάστημα τριών ετών.

Στις 8 Δεκεμβρίου 1966 το Ε/Γ – Ο/Γ πλοίο «Ηράκλειον» αναχωρεί από το λιμάνι της Σούδας για τον Πειραιά, με 300 επιβάτες και πλήρωμα. Το πλοίο βυθίζεται στη θαλάσσια περιοχή της βραχονησίδας «Φαλκονέρα». Από τους 300 επιβαίνοντες, σώζονται μόλις 46.

Τρία χρόνια μετά, στις 8 Δεκεμβρίου 1969, αεροσκάφος της «Ολυμπιακής Αεροπορίας», που εκτελεί τη βραδινή πτήση Χανιά – Αθήνα, συντρίβεται σε ορεινή περιοχή της Κερατέας Αττικής λίγο πριν την προσγείωση του στο αεροδρόμιο του «Ελληνικού» με 90 νεκρούς.

Σήμερα πολλά χρόνια μετά, οι μνήμες ξαναζωντάνεψαν. Το πρωί στο εκκλησάκι του Αγίου Παταπίου, στην αυλή του Δημοτικού Γηροκομείου Χανίων, τελέστηκε θεία λειτουργία και ακολούθησ μνημόσυνο, για την ανάπαυση των ψυχών των θυμάτων από τις δυο τραγωδίες. Μάλιστα, στον χώρο υποδοχής του Γηροκομείου υπάρχει σωσίβιο από το πλοίο «Ηράκλειο» απομεινάρι της ναυτικής τραγωδίας.

Ακολούθησε, στην πλατεία «Τάλω» της πόλης, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων σε μνημείο που υπάρχει εκεί και θυμίζει το τραγικό ναυάγιο.

«Είμαστε εδώ, για να τελέσουμε ένα μνημόσυνο για τα πολλά θύματα χωρίς για πολλά από αυτά να υπάρχει κηδεία και αυτό είναι το πιο οδυνηρό» δήλωσε κατά την τελετή η πρόεδρος του συλλόγου θυμάτων του ναυαγίου Χριστίνα Ταμπακάκη.

Τον δήμο Χανίων στην τελετή εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος Μανώλης Φραγκάκης, ο οποίος δήλωσε: «Σήμερα είναι μια μαύρη επέτειος για τα Χανιά. Μέσα σε τρία χρόνια συνέβησαν δύο τραγωδίες που συγκλόνισαν όχι μόνο την περιοχή μας, αλλά όλη τη χώρα».

Η ναυτική τραγωδία του «Ηράκλειον» άνοιξε τον δρόμο για την ίδρυση των ναυτιλιακών εταιριών λαϊκής βάσης στην Κρήτη. Με πρωτοβουλία του μακαριστού Μητροπολίτη Κισαμου – Σελίνου Ειρηναίου ιδρύθηκε η ΑΝΕΚ και ακολούθησε η ίδρυση των Μινωικών Γραμμών.