«Ξεχείλισε» η υπομονή των κατοίκων στο Καματερό και στους Αγίους Αναργύρους και ζητούν άμεσα την κατασκευή των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων, ώστε να σταματήσουν οι καταστροφές ακόμα και η απώλεια ανθρώπινων ζωών έπειτα από κάθε δυνατή νεροποντή.

Ο δήμος και δεκάδες κάτοικοι προχώρησαν σήμερα το πρωί σε συμβολικό κλείσιμο της λεωφόρου Φυλής σε μια προσπάθεια ανάδειξης του προβλήματος και ευαισθητοποίησης των αρμόδιων φορέων. Όπως καταγγέλλουν, τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους ενώ δεν έχει μπει καν ο χειμώνας, εντούτοις η εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων έχει διακοπεί εξαιτίας γραφειοκρατικών κωλυμάτων ή κακής σχεδίασης, ενώ άλλα βρίσκονται ακόμα στα χαρτιά.

Αυτό έχει ως συνέπεια, σε κάθε ισχυρή βροχόπτωση, οι δρόμοι να μετατρέπονται σε χειμάρρους καταστρέφοντας σπίτια, καταστήματα και οχήματα, αλλά και να θρηνούνται ζωές. Όπως συνέβη στις 22 Οκτωβρίου με την 43χρονη Ελένη Παραγκουλιά, η οποία παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά και η σορός της βρέθηκε λίγες μέρες αργότερα στην ακτή Παρασκευά της Φρεαττύδας, στον Πειραιά. Την ίδια ημέρα κατέρρευσε τριώροφη πολυκατοικία, ευτυχώς χωρίς κατοίκους, καθώς είχε εκκενωθεί πέρυσι.

Ο δήμαρχος Αγίων Αναργύρων-Καματερού Νίκος Σαράντης υπογράμμισε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων την ανάγκη συντονισμού μεταξύ των αρμόδιων υπουργείων (Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων και Περιβάλλοντος & Ενέργειας) και την περιφέρεια Αττικής ώστε να αντιμετωπιστούν τα γραφειοκρατικά προσκόμματα και να προχωρήσουν τα έργα, δεδομένου ότι ο δήμος δεν διαθέτει το απαιτούμενο προσωπικό και τους πόρους για να τα πραγματοποιήσει ο ίδιος.

Ο Γιώργος Κομματάς, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αλληλεγγύη», τόνισε από την πλευρά του ότι «η συμβολική κατάληψη της λεωφόρου υποδηλώνει ότι η αγανάκτηση των κατοίκων έχει ξεπεράσει κάθε όριο και δεν ικανοποιείται με υποσχέσεις αλλά με την άσκηση πιέσεων προς κάθε υπεύθυνο, προκειμένου να σταματήσουν να μας αντιμετωπίζουν ως κατοίκους ενός κατώτερου Θεού».

Οι κάτοικοι ζητούν, συγκεκριμένα, οριοθέτηση και διευθέτηση των παράπλευρών ρεμάτων που χύνονται στο μεγάλο ρέμα της Εσχατιάς, το οποίο ξεκινάει από την Πάρνηθα και εκβάλει στον Κηφισό και αποτελεί τον βασικό αποδέκτη όμβριων της λεκάνης απορροής των δήμων Αχαρνών, Ζεφυρίου, Αγίων Αναργύρων-Καματερού και Ιλίου. Τα έργα διευθέτησης του ρέματος έχουν σταματήσει, καθώς δεν προβλέφθηκε ανάλογη διευθέτηση για τα παράπλευρα ρέματα που ξεκινούν από το Ποικίλο Όρος ώστε να χύνονται στην Εσχατιά, με αποτέλεσμα σε κάθε βροχή να πλημμυρίζει το Καματερό. Επίσης, τα πρανή σε μεγάλο μήκος του Κηφισού έχουν καταστραφεί και έτσι σε κάθε δυνατή βροχή πλημμυρίζουν η παρακείμενη εθνική οδός και η λεωφόρος Λάμπρου Κατσώνη. Συν τοις άλλοις τα νερά από το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» και τη λεωφόρο Δημοκρατίας καταλήγουν στην πλατεία Αγίων Αναργύρων.

Τέλος, οι κάτοικοι ζητούν να δοθεί λύση στο πρόβλημα των απορροών των ομβρίων υδάτων της περιοχής «Γεροβουνό», καθώς αυτά καταλήγουν στην περιοχή μεταξύ της οδού Γούναρη και του Πάρκου «Τρίτση» και δημιουργούν μια μεγάλη λίμνη.