Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να παραδώσει η Επιτροπή αναμόρφωσης των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων τη νέα λίστα.

Τα μέλη της Επιτροπής προτείνουν στην ηγεσία του υπουργείου εργασίας κριτήρια, βάσει των για την ένταξη 9 μεγάλων κατηγοριών εργαζομένων, ενώ τις προσεχείς μέρες θα γνωμοδοτήσουν για την εξαίρεση κάποιων άλλων από την υπάρχουσα.

Ωστόσο, την τελική απόφαση αναμένεται να λάβει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, κατόπιν διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους.

Βάσει των σχεδιασμών, σχεδόν μία στις τρεις ειδικότητες θα τεθεί εκτός λίστας με αποτέλεσμα, όσοι εξαιρεθούν και δεν θεμελιώνουν έως το 2015 συνταξιοδοτικό δικαίωμα (συγκεντρώνοντας 4.500 ένσημα από τα οποία τα 3.600 σε βαρέα και ανθυγιεινά) να συνταξιοδοτηθούν μετά από επιπλέον 5 χρόνια εργασίας.

Οι ίδιοι, θα χάσουν από 50 έως και 200 ευρώ από το μισθό τους (επιδόματα ανθυγιεινής εργασίας), ενώ εξαιτίας αυτού, θα έχουν και συντάξεις μειωμένες κατά 20% κατά μέσο όρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός λίστας, θα βρεθούν, πέραν από τις παρωχημένες ειδικότητες που δεν συναντώνται πια στην αγορά, όλοι οι υπάλληλοι γραφείου βιομηχανιών – βιοτεχνιών και αρκετές ειδικότητες που πλέον δεν θεωρούνται ως βαριές και ανθυγιεινές.

Σε περιορισμό των αναπηρικών συντάξεων, κατά 55.000 με 60.000 μέχρι το 2015, φιλοδοξεί να προχωρήσει το υπουργείο Εργασίας, αναθεωρώντας το σύστημα έκδοσης συντάξεων, ενώ από την 1η Σεπτεμβρίου θα ισχύει και νέος ενιαίος για όλα τα ταμεία, κανονισμός προσδιορισμού ποσοστού αναπηρίας.