«Ναι» του ΚΑΣ στην εγκατάσταση προσφύγων στην αρχαιολογική ζώνη του Ρωμαϊκού Ωδείου στην Κω

Δεκτό το αίτημα των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα»


ΕΛΛΑΔΑ
23:08
11/11/2015
«Ναι» του ΚΑΣ στην εγκατάσταση προσφύγων στην αρχαιολογική ζώνη του Ρωμαϊκού Ωδείου στην Κω
7
loading

Υπέρ της παραχώρησης, για την προσωρινή στέγαση προσφύγων, του χώρου που βρίσκεται εντός της αδόμητης αρχαιολογικής ζώνης του Ρωμαϊκού Ωδείου στην Κω και ο οποίος χρησιμοποιείται από τον Δήμο ως χώρος στάθμευσης κυρίως κατά τους θερινούς μήνες, τάχθηκε το ΚΑΣ. Σε μια άκρως συγκινητική συνεδρίαση, τα μέλη του Συμβουλίου ξεπέρασαν το «εμπόδιο» της απόλυτης ζώνης προστασίας (εντός της οποίας βρίσκεται ο επίμαχος χώρος) και τοποθετήθηκαν υπέρ του αιτήματος της οργάνωσης «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», που τον ζήτησε για την τοποθέτηση δυο θερμαινόμενων σκηνών, οι οποίες θα παρέχουν κατάλυμα για 240 ανθρώπους, καθώς και 12 χημικών τουαλετών.

Όπως ανέφερε ο Απόστολος Βεΐζης, διευθυντής προγραμμάτων των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», ο οποίος παραβρέθηκε στη συνεδρίαση, «κάθε μέρα καταφθάνουν στο νησί 300 άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους μένουν για τρεις μέρες. Υπάρχει ανάγκη άμεσης παρέμβασης της Πολιτείας για τη στέγαση, υγιεινή, σίτιση, ιατρική φροντίδα τους». «Άνθρωποι ακόμα κοιμούνται έξω, έρχεται χειμώνας. Πρέπει κάτι να γίνει», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι από τον Μάρτιο του 2015 η οργάνωση έχει δει σε όλα τα σημεία εισόδου της χώρας πάνω από 16.000 ασθενείς πρόσφυγες, από τους οποίους το 62% συνδέεται με τις συνθήκες διαβίωσης. «Το πρόβλημα στέγασης των προσφύγων στην Κω είναι τεράστιο», συμπλήρωσε. «Παρά τις προσπάθειες που έχουμε καταβάλλει, δεν υπάρχει ανταπόκριση. Οι χώροι υποδοχής είναι ανύπαρκτοι. Για κάποιο διάστημα δόθηκε το ξενοδοχείο Κάπτεν Ηλίας, αλλά το πήρε πίσω η Τράπεζα Πειραιώς. Έχουμε προσπαθήσει σε όλα τα επίπεδα, οι ενέργειες δεν έχουν αποδώσει», ανέφερε.

Το θέμα συγκίνησε τα μέλη του ΚΑΣ τα οποία, παρά τις αρχικές επιφυλάξεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου ως προς την παραχώρηση (που στη συνέχεια αναίρεσε), έδωσαν το «πράσινο φως» στο αίτημα του μη κερδοσκοπικού σωματείου. «Κατ' εξαίρεση και για καθαρά ανθρωπιστικούς λόγους», όπως επισημάνθηκε στην τελική γνωμοδότηση.

Είχαν προηγηθεί οι τοποθετήσεις αρκετών μελών του Συμβουλίου, που έδειξαν με περίσσεια την ανθρωπιά τους. «Έχει καταστραφεί η Παλμύρα, το Χαλέπι, η Λαοδικεία... Εκεί δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα. Τώρα πρέπει να κάνουμε κάτι γι' αυτούς τους ανθρώπους, είναι υποχρέωσή μας», δήλωσε συγκινημένη η Αγγελική Κοτταρίδη, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας. «Μεταξύ ανθρώπινης ζωής και μνημείων, προηγείται η ζωή», είπε ο Δημήτρης Αθανασούλης, προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, που θύμισε ότι οι πρόσφυγες του '22 φιλοξενήθηκαν στην Αχειροποίητο στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε όλες τις εκκλησίες.

«Σ' ένα νησί με τόσα ακίνητα, τόσες αδόμητες εκτάσεις και χώρους στάθμευσης, ένας καλοπροαίρετος άνθρωπος θα έβρισκε χώρους. Αυτό δείχνει απάθεια και αδιαφορία», δήλωσε από την πλευρά του ο Μανόλης Κορρές, καθηγητής αρχιτεκτονικής στο ΕΜΠ. «Να δούμε την ανθρωπιστική ωφελιμότητα του αρχαιολογικού χώρου, πέρα από την τουριστική. Να πάνε εκεί οι πρόσφυγες. Θα είναι χρήσιμο για όλους», σημείωσε η Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, αρχαιολόγος, προϊσταμένη του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

«Κάνουμε μια υπέρβαση. Ενώ θα ήταν μονόδρομος, παραβαίνουμε αυτό που στενά ορίζει ο νόμος, κάνουμε μια έξοδο από αυτό που μας περιβάλλει, είναι τιμή για εμάς και το Συμβούλιο», δήλωσε ο Δημήτρης Καρύδης, καθηγητής αρχιτεκτονικής στο ΕΜΠ, ο οποίος μίλησε για επανάληψη της ιστορίας, δίνοντας ως παράδειγμα το '22, αλλά και το '56, «όταν οι Έλληνες στη Γερμανία στέκονταν στην ουρά, πίσω από τους Γερμανούς με τις κοιλιές. Τώρα είμαστε εμείς με τις κοιλιές και πίσω μας φοβισμένοι οι ξένοι. Πρέπει να κάνουμε το καθήκον μας», τόνισε. «Ο πολιτισμός δεν είναι τα μνημεία, είναι ουσιαστικά οι άνθρωποι», είπε ο Νικόλαος Σταμπολίδης, καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, αναφέροντας, με συγκίνηση, ότι και οι δικοί του γονείς ήταν πρόσφυγες.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε στα μέλη, εκτός από την αδυναμία να βρεθεί άλλος αδόμητος χώρος στο νησί, και μια επιστολή από τον Δήμο της Κω, κατά την οποία εκφραζόταν η έντονη αντίθεσή του στη «μετατροπή του αρχαιολογικού χώρου του Ρωμαϊκού Ωδείου της Κω σε καταυλισμό προσφύγων και παράνομων μεταναστών», αντίθεση που περιλαμβάνει, κατά τον Δήμο, όλους τους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού. Σημειώνεται, πάντως, ότι μια βδομάδα πριν, με «έγκριση» από το ΚΑΣ, παραχωρήθηκε τμήμα του αρχαιολογικού χώρου στο Λινοπότι στην Κω για την προσωρινή φιλοξενία προσφύγων.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar κωος

  ευχομαι ολοι εσεις που ειστε αντιθετοι να βρεθειτε συντομα στη θεση ολων αυτών των ανθρώπων για να δειτε πως ειναι!!! παρταληδες ολοι σας

 2. avatar ΜΓ60

  Αντε και στην ΑΚΡΟΠΟΛΗ!...

 3. avatar ΤΡΕΛΑΜΕΝΟΣ

  ΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΟΝ ¨ΜΠΑΡΜΠΑ¨ ΟΤΙ ΤΟ 22 ΗΡΘΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΠΟΤ ΗΝ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΣΕΒΟΝΤΑΝ ΚΑΙ ΕΙΧΑΝ ΕΥΛΑΒΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΝΤΑΝ. ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΟΥΤΕ ΑΛΛΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΟΥΤΕ ΑΛΛΗΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ.
  ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΑΜΕ ΑΛΛΑ ΕΛΕΟΣ ΜΗΝ ΤΑ ΙΣΟΠΕΔΩΣΟΥΜΕ ΟΛΑ.
  ΑΛΛΙΩΣ ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΘΟΥΝ. ΕΞΑΛΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΩΡΑΙΑ ΘΕΑ!!!!!!

 4. avatar PerMan

  Η Κως στην οποία ζώ, έχει υποφέρει τον τελευταίο χρόνο υπερβολικά με το θέμα της λαθρομετανάστευσης. Ένα πανέμορφο νησί, βρίσκεται στο έλεος αυτής της λαίλαπας με τεράστια προβλήματα σαν επακόλουθο. Δεν θα επεκταθώ, είναι όλα γνωστά. Εκείνο που με τρελαίνει είναι η υποκρισία των Ελληνικών Αρχών (ΚΑΣ) και η θρασής απαίτηση αυτής της ΜΚΟ (από που υποστηρίζεται;) για εγκατάσταση λαθρομεταναστων μέσα στα αρχαία. Καλά αυτοί είναι βλάκες, αγράμματοι. Οι άλλοι του ΚΑΣ τι είναι; Για χρόνια τώρα εφήνουν τελείως ακάθαρτους όλους τους αρχαιολογικούς χώρους. Ο Δήμος δεν έχει δικαιοδοσία καθαριότητας. Τα χόρτα έχουν γίνει καλαμιές, σκουπίδια, φίδια (ναι φίδια), πεταμένα έπιπλα, σπασμένες και καταστρεμένες πινακίδες πληροφοριών, αφύλακτοι, το Μουσείο πέντε χρόνια επισκευάζεται, πλήρη απαξίωση και τώρα ακαθαρσίες ανθρώπων. Το αστικό κέντρο της Κω, είναι ίσως η μοναδική πόλη που συγκεντρώνει τόσο μεγάλη Ιστορικότητα στην Ελλάδα. Δεν λέω, βέβαια και εμείς οι ντόπιοι έχουμε κάνει τις μαϊμουδιές μας. Αλλά το θράσος αυτών των ανθρώπων προκαλεί. Το σημείο που θέλουν να εγκαταστήσουν τους λαθρομετανάστες είναι κομβικό. Μια οδός πανέμορφη, διπλής κατεύθυνσης ανάμεσα στα αρχαία και το Ρωμαϊκό Αμφιθέατρο, με τεράστια δέντρα εκατέρωθεν, δυστυχώς με πολύ μεγάλη κίνηση και η μοναδική για την διέλευση βαρέων οχημάτων. Ο κενός χωμάτινος χώρος χρησημεύει για πάρκινγκ, όχι για τσαντίρια και χημικά WC. Βρήτε εκτός πόλης.

  1. avatar ria 2

   Και μετα PerMan, θεωρουμε γραφικους οσους λενε οτι προκειται για σχεδιο αλωσεως οτιδηποτε Ελληνικου εχει απομεινει. Αφου εγινε η προετοιμασια με την εγκαταλειψη τετοιων χωρων, ε, τωρα λεμε δεν πειραζει, ουτως η αλλως ενας χωρος σταθμευσης ειναι, ας βαλουμε και καμια χημικη τουαλετα! Πραγματικα, αλλος χωρος σε ολοκληρο το νησι, δεν υπαρχει? Σειρα εχουν οι εκκλησιες...

 5. avatar CORVUS_CORAX

  Να παρουν και κανα ενθυμιο μαζι τους.

 6. avatar Να πάει η Χαρούλα να δώσει συναυλία

  Όχι μόνο στις καθαρίστριες

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει