Ρεκόρ αυξήσεων στις αναφορές πολιτών για το έτος 2014

Παρουσιάστηκε στη Βουλή η έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη


ΕΛΛΑΔΑ
18:30
10/11/2015
Ρεκόρ αυξήσεων στις αναφορές πολιτών για το έτος 2014
1
loading

Ρεκόρ αναφορών πολιτών που στην πλειονότητά τους αφορούν κακοδιοίκηση αλλά με ένα ποσοστό 80% των προβλημάτων να έχουν επιλυθεί, καταγράφει η Έκθεση 2014 του Συνηγόρου του Πολίτη, που παρουσιάστηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, από την αναπληρώτρια της Ανεξάρτητης Αρχής Καλλιόπη Σπανού, που παρέμεινε στη θέση αυτή, μέχρι τον Οκτώβριο του 2015.

«Η έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για το 2014 αποδεικνύει ότι ήταν μια χρονιά με ρεκόρ αυξήσεων αναφορών πολιτών, οι οποίες έφθασαν στις 16.439, με το 55% από αυτές να αφορούν προβλήματα κακοδιοίκησης, ενώ το 48% έγιναν ηλεκτρονικά», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Σπανού ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής.

Σύμφωνα με την έκθεση, το 80% των προβλημάτων κακοδιοίκησης έχουν επιλυθεί ενώ ένα 10% από τις διοικήσεις φορέων ή οργανισμών, δεν αποδέχτηκαν τις προτάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη.

«Πρωταθλητές της κακοδιοίκησης», όπως τόνισε η κ. Σπανού, είναι τα Ασφαλιστικά Ταμεία, όπου οι αναφορές πολιτών φθάνουν στο 35%, ενώ ακολουθούν υποθέσεις με φορολογικά προβλήματα τα οποία κυμαίνονται στο 20%, αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκηση με ποσοστό 14,5 %.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Μόσχος βοηθός Συνηγόρου του Πολίτη, ενημερώνοντας σχετικά με την ειδική έκθεση του 2014 για τα δικαιώματα των παιδιών που ζουν σε ιδρύματα, έδωσε έμφαση στην ανάγκη ειδικής προστασίας των ανήλικων που απομακρύνονται από την οικογένεια τους.

Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μόσχος, ενώ στην Ευρώπη, το 80% από τα παιδιά που απομακρύνονται από τις οικογένειες τους για διάφορους λόγους, πάει σε ανάδοχες οικογένειες, στην Ελλάδα γίνεται ακριβώς το ανάποδο.

Όπως είπε, από τα 3000 παιδιά που έχουν απομακρυνθεί από την οικογένεια τους μόνο 20 με 30 βρίσκονται σε ανάδοχη οικογένεια, ενώ τα υπόλοιπα έχουν σταλεί στα ιδρύματα. «Πρέπει να πείσουμε την Πολιτεία να μεταφέρει την προσοχή της νομοθετικά και διοικητικά στην προσπάθεια να στηριχθεί η οικογένεια του παιδιού, γιατί δεν είναι η καλύτερη λύση, να βρίσκεται ένα παιδί σε ίδρυμα», σημείωσε ο κ. Μόσχος.

Ακόμα, μίλησε για τεράστιες αδυναμίες στο σύστημα παιδικής προστασίας, τονίζοντας την ανάγκη να τεθεί σε λειτουργία το Μητρώο, το οποίο δεν λειτουργεί, με αποτέλεσμα όπως είπε, να μην ξέρουμε όχι μόνο πόσα παιδιά είναι σε ιδρύματα αλλά και πόσα είναι συνολικά τα διάφορα ιδρύματα που βρίσκονται σε όλη τη χώρα.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
 1. avatar tapras alexandros

  καλησπερα ενω εχω αποστειλλει προ 15 η 20 ημερων περιποου στο γενικο λογιστηριο του κρατους τμημα μισθων συνταξεων αποφαση πρωτοδικειου σερρων η οποια αναφερει οτι το ποσον των 450 ευρω για διατρφη στην πρωην
  συζυγο μου ισχυε βασει της αποφασης για μια 2ετια απο φεβρουαριο 2012 μεχρι
  φεβρουαριο 2014 αλλα η κατασχεση της συνταξης μου με το ποσον των 450 ετρω
  μηνιαιως συνεχιζεται εξαλλου δεν μου εκανε αλλη αγωγη η πρωην συζυγος μου
  δεν πρεπει να μου επιστραφει το ποσον των 9900 ευρω περιπου απο τον φεβρουαριο του 2014 μεχρι τωρα πριν το 2012 ειχα κατασχεση της συνταξης μου700 ευρω μηνιαιως τι πρεπει να κανω για να σταματηση η διατροφη αυτη
  οι βιοτικες αναγκες ειναι μεγαλες διοτι συζω με αλλη γυναικα η συνταξη μου
  συνεχως μειωνεται

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει