Λίζα Παπασταύρου, Λίζα Πετροβασίλη, Λίζα Δέλβη, Λίζα και η άλλη,
Κλωτσοσκούφι, Μανταλένα, Αλίκη (στο ναυτικό, εννοείται…. ) είναι
μερικές μόνο από τις ηρωίδες που ενσάρκωσε η Αλίκη Βουγιουκλάκη, που σαν
σήμερα άφηνε την τελευταία της πνοή βυθίζοντας στο πένθος το πανελλήνιο.

Γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου του 1934 στο Μαρούσι και από μικρή είχε κλίση προς την υποκριτική.

Το 1952 πέρασε στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου, κρυφά από την οικογένειά της, καθώς το επάγγελμα του ηθοποιού εθεωρείτο ντροπή την εποχή εκείνη. Ο πρώτος της ρόλος ήρθε μόλις ένα χρόνο μετά στον «Κατά φαντασίαν ασθενή» του Μολιέρου και, τον ίδιο χρόνο, στις «Φουσκοθαλασσιές» του Δημήτρη Μπόγρη.

Ακολούθησε το 1954 η πρώτη της εμφάνιση στον κινηματογράφο με την ταινία «Το Ποντικάκι», η συνεργασία της με το θίασο Κοτοπούλη, το θίασο της Κατερίνας και τέλος με το θίασο του Κώστας Μουσούρη, ο οποίος την έχρισε πρωταγωνίστρια.

Το 1961 η Αλίκη Βουγιουκλάκη συγκροτεί τον δικό της θίασο, ανεβάζοντας τα έργα «Καίσαρ και Κλεοπάτρα», «Χτυποκάρδια στο θρανίο» κ.α. Στο μεταξύ, γνωρίζεται με το Φιλοποίμενα Φίνο, συνεργάζεται με την εταιρεία του, τη «Φίνος Φιλμ», και μαζί κάνουν πολλές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ελληνικού κινηματογράφου. Ξεχωρίζουν: «Η Αλίκη στο Ναυτικό», «Η Λίζα και η άλλη», «Η κόρη μου η Σοσιαλίστρια», «Η Μαρία της Σιωπής», «Ο αγαπητικός της Βοσκοπούλας», «Το κορίτσι με τα παραμύθια», «Διακοπές στην Αίγινα», «Έρωτας στους αμμόλοφους», «Αστέρω», «Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο», «Μανταλένα», «Η Υπολοχαγός Νατάσα», «Η ψεύτρα» κ.α.

Με τον ρόλο της στη «Μανταλένα» κέρδισε το βραβείο του Α’ Γυναικείου Ρόλου, το 1960, στο Φεστιβάλ Ταινιών Θεσσαλονίκης, ενώ η ίδια ταινία εκπροσώπησε την Ελλάδα στο διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ των Καννών, όπου άφησε πάρα πολύ καλές εντυπώσεις.

Η «Υπολοχαγός Νατάσα» θεωρείται η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου.

Το 1959 συνάντησε στα γυρίσματα της «Αστέρως»τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, συνάντηση που σηματοδότησε τη γνωριμία του διασημότερου ζευγαριού στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου και του θεάτρου. Παντρεύτηκαν στις 18 Ιανουαρίου 1965 και απέκτησαν ένα παιδί, τον Γιάννη.

Η «Μελωδία της Ευτυχίας» το 1996 έμελλε να είναι η τελευταία της παράσταση. Οι γιατροί διέγνωσαν καρκίνο καλπάζουσας μορφής και τρεις ημέρες μετά τα γενέθλιά της, στις 23 Ιουλίου, η Ελλάδα αποχαιρέτησε την «εθνική σταρ» που άφησε ανεξίτηλο το σημάδι της στον κινηματογράφο και το θέατρο.