Την υποψηφιότητα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου για το «Βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης» προτείνει ο ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ. Ν. Σαλαβράκος. Κάνοντας λόγο για «προσωπικότητα που μάχεται για την ελευθερία της σκέψης», ο κ. Σαλαβράκος έστειλε επιστολές σε όλους τους ευρωβουλευτές διατυπώνοντας την πρότασή του.

Στο παρελθόν το βραβείο Ζακάρωφ έχει απονεμηθεί στη Λεϊλά Ζάνα, τον Νέλσον Μαντέλα και τον Κόφι Αννάν.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει θεσμοθετήσει τα βραβεία Ζαχάρωφ για να τιμήσει προσωπικότητες που μάχονται για την ελευθερία του πνεύματος, τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και τις Θεμελιώδεις Ελευθερίες αλλά και για την προάσπιση της Δημοκρατίας και του Δικαίου.

Είναι μεγάλη μου τιμή να προτείνω για το Βραβείο αυτό έναν Άνθρωπο, ο οποίος διακρίνεται για τις μεγάλες οικολογικές του ευαισθησίες, για την τεράστια προσφορά του στην προσπάθεια της ένωσης των Εκκλησιών, που τιμάει την Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη χωρίς ακρότητες, που συμβάλλει στο διαθρησκευτικό Διάλογο για τη διατήρηση της Παγκόσμιας Ειρήνης, την καταπολέμηση της φτώχειας σε παγκόσμια κλίμακα και την κατανόηση της Διαφορετικότητας.

Σας καλώ για να δώσετε τη στήριξή σας στην υποψηφιότητα του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ. κ. Βαρθολομαίο για το Βραβείο Ζαχάρωφ 2011.

Στηρίζοντας αυτόν τον άνθρωπο, η ΕΕ τιμάει τη πραγματική αγάπη για το συνάνθρωπο και την ανιδιοτέλεια μέσα σε δύσκολες συνθήκες.

Παρακαλώ για τη συνδρομή σας στη συγκέντρωση των απαιτουμένων για την υποψηφιότητα υπογραφών και την προώθηση της προτάσεως στις πολιτικές σας ομάδες.

Ευχαριστώντας εκ των προτέρων.

Νικόλαος Σαλαβράκος»