Φορέας ανθρωπιστικής βοήθειας της Συνέλευσης των Κανονικών Ορθόδοξων Επισκόπων στις ΗΠΑ, ο IOCC (International Orthodox Christian Charities) λειτουργεί σε συνεργασία με την Ορθόδοξη Εκκλησία για την επείγουσα ανακούφιση και με προγράμματα ανάπτυξης σε όλους όσοι έχουν ανάγκη σε όλο τον κόσμο, χωρίς καμιά διάκριση.

Στην Ελλάδα, ο Διεθνής Ανθρωπιστικός Οργανισμός συντρέχει και υποστηρίζει τον ΜΚΟ «Αποστολή» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών με πολύπλευρες ανθρωπιστικές δράσεις. Η συνεργασία τους άρχισε το 2012 και έως σήμερα δόθηκαν σε ολόκληρη την επικράτεια 22 εκατ. δολάρια για ιατρικό εξοπλισμό, φάρμακα, τρόφιμα, εκπτωτικά κουπόνια για σούπερ μάρκετ, πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και για την ανάπτυξη θέσεων εργασίας στον πρωτογενή τομέα.

Φέτος, για πρώτη φορά ξεκίνησαν και οι δράσεις για τη στήριξη και ανακούφιση των προσφύγων στα ελληνικά νησιά. Τα περισσότερα χρήματα και είδη που στέλνει ο IOCC στην Ελλάδα προέρχονται κυρίως από δωρεές, ενώ σημαντική είναι και η συνεισφορά εύπορων ομογενών.

Ο διευθύνων σύμβουλος του IOCC, ο Ελληνοαμερικανός Κωνσταντίνος (Ντιν) Τριανταφύλλου, διαχειρίζεται όλες τις πτυχές των ανακουφιστικών-ανθρωπιστικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων του. Μιλώντας σε κοινή εκδήλωση του IOCC και της «Αποστολής» που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, ο κ. Τριανταφύλλου τόνισε πως «η βοήθεια στην Ελλάδα είναι για μένα ένα προσωπικό στοίχημα. Όχι όμως μόνο επειδή είμαι Έλληνας, αλλά και επειδή είδα την έμπρακτη αλληλεγγύη που έδειξαν οι Έλληνες στον πόλεμο της Βοσνίας στέλνοντας διαρκώς φορτηγά με είδη πρώτης ανάγκης».

Από την πλευρά του, ο διευθυντής της «Αποστολής» Κωνσταντίνος Δήμτσας αναφέρθηκε στην πολύ σημαντική συνεργασία που έχει η οργάνωση με τον IOCC, στα πεπραγμένα των κοινών δράσεών τους, καθώς και στην εκπόνηση του 5ετούς σχεδίου των ανθρωπιστικών δράσεων που θα αναπτύξουν.

Αναφορικά με το πρόγραμμα της ερχόμενης πενταετίας, η συνεισφορά του IOCC προς την «Αποστολή» εκτιμάται πως θα ξεπερνάει τα 5 εκατ. δολάρια, ετησίως. Οι τομείς στους οποίους θα συνδράμουν οι δύο οργανώσεις είναι η παροχή τροφίμων, η παροχή πετρελαίου θέρμανσης σε κοινωνικά ιδρύματα της Βόρειας Ελλάδας, η παροχή υγειονομικού υλικού σε άπορους και ανασφάλιστους, η στήριξη του πρωτογενούς τομέα και η ενίσχυση των αγροτικών συνεταιρισμών, η παροχή σχολικών ειδών σε πολύτεκνες οικογένειες με μηδενικό εισόδημα, αλλά και η συνέχιση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πρόσφυγες.