Τρία καυτά θέματα, αναμένεται να θέσουν στον αναπληρωτή υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Χάρη Παμπούκη, τα μέλη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, στην πρώτη συνάντηση που θα έχουν μαζί του και η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη το μεσημέρι.

Το πρώτο θέμα θα είναι η ακτοπλοΐα και η επαπειλούμενη απεργία των ναυτεργατών το τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου, που αν τελικά πραγματοποιηθεί, αναμένεται να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε χιλιάδες πολίτες αλλά και ακτοπλοϊκές εταιρείες, εν μέσω τουριστικής περιόδου.

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, που ζητεί την κατάργηση του άρθρου 44 του εφαρμοστικού νόμου, που προβλέπει μείωση της χρηματοδότησης του ΝΑΤ, κάτι που επηρεάζει τις συντάξεις, έχει ζητήσει απάντηση έως τις 20 Ιουλίου από τον υπουργό, αλλιώς θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις.

Το άλλο θέμα που θα θέσουν στον κ.Παμπούκη τα μέλη του ΣΕΕΝ, είναι η σύμβαση για την κρουαζιέρα, την οποία εκπρόσωποι του κλάδου την θεωρούν ως ένα μεγάλο «αγκάθι» για τις εταιρείες που θα ήθελαν να δρομολογήσουν κρουαζιερόπλοια στον ελλαδικό χώρο με αφετηρία τον Πειραιά ή κάποιο άλλο λιμάνι.

Εκπρόσωποι του κλάδου, θεωρούν ότι οι ισχύοντες συμβατικοί όροι αποθαρρύνουν τις εταιρείες.

Αυτό που ζητούν επίσης οι επιχειρηματίες στον χώρο της κρουαζιέρας, είναι να υπάρξουν επενδύσεις στις λιμενικές υποδομές, το ελληνικό κράτος να εγγυηθεί την ασφάλεια των επιβατών ενώ τουριστικοί πράκτορες αναφέρουν ως ένα ακόμα ανασταλτικό παράγοντα τις απεργίες.

Ένα θέμα που θα συζητηθεί επίσης είναι η επιστολή που απέστειλε την περασμένη Παρασκευή ο ΣΕΕΝ προς τον πρωθυπουργό, με την οποία ζητεί την επανασύσταση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και την επανασύνδεσή του με το λιμενικό.

Οι ακτοπλόοι, που σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ξεκινήσει συνομιλίες για τη συγκρότηση μιας ενιαίας ένωσης στο χώρο της ακτοπλοΐας, ζητούν να υπάρχει ένας ενιαίος διοικητικός φορέας που θα αντιμετωπίζει και θα διαχειρίζεται συνολικά τα θέματα της ναυτιλίας.