Έως το τέλος Ιουλίου αναμένεται να καταβληθεί η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου, ύψους 160 εκατ. ευρώ περίπου, στους δικαιούχους παραγωγούς, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης, στο πλαίσιο της εφ’ όλης της ύλης συνέντευξης τύπου που παραχώρησε.

Όπως ανέφερε, έχει ήδη υπογραφεί η σχετική απόφαση προσδιορισμού των συντελεστών επιστροφής ΕΦΚΠ για το 2010 από τον υπουργό Οικονομικών και μετά τη δημοσίευση του ΦΕΚ αρχίζει η διαδικασία για την αποδέσμευση των πιστώσεων και η πληρωμή των δικαιούχων.

Την ίδια στιγμή εξελίσσεται ομαλά η επιστροφή του ΦΠΑ από τις κατά τόπους εφορίες της χώρας, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο θέσπισης αγροτικού πετρελαίου. Παράλληλα, επιπλέον 160 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν έως τα μέσα Αυγούστου σε παραγωγούς για υπόλοιπα επιδοτήσεων για το έτος 2010, εξισωτικές αποζημιώσεις, εθνικού αποθέματος κ.α. Ο κ. Σκανδαλίδης, γνωστοποίησε επίσης πως από τον Οκτώβριο του 2010 έως και τον Ιούνιο φέτος, έχουν πληρωθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ενισχύσεις της τάξης των 3,150 δις. ευρώ.

Στο μεταξύ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφερόμενος στη νέα ΚΑΠ 2013-2020 σημείωσε ότι η απώλεια πόρων για τη χώρα μας θα είναι μικρότερη απ’ ότι μπορεί κάποιοι να υπολόγιζαν και θα κινείται στα επίπεδα του 3-4%. Γεγονός που μεταφράζεται σε απώλεια 70 εκατ. ευρώ το χρόνο περίπου. Αφού διευκρίνισε ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος του 2012, τόνισε ότι «η μάχη, όμως, θα συνεχίσει να δίνεται». Στο σύνολο των χωρών της ΕΕ οι απώλειες πόρων από την νέα ΚΑΠ θα είναι της τάξης του 7,5% σε σταθερές τιμές.

Σε ότι αφορά την πορεία του νομοθετικού έργου του υπουργείου, ο κ. Σκανδαλίδης ανακοίνωσε ότι αύριο θα δοθεί στη δημοσιότητα το σχέδιο νόμου για τους συνεταιρισμούς μετά την έγκρισή του από την αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή. Όπως είπε έως το τέλος του 2011 με βάση τις προβλέψεις του νομοσχεδίου, οι ΕΑΣ θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα γίνουν πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί ή θα μετατραπούν σε αγροτικές εταιρικές συμπράξεις. Την ίδια ώρα οι συνεταιρισμοί θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα επιλέξουν ανάλογο σχήμα ή θα ακολουθήσουν αυτόνομη πορεία.

Στόχος του νομοθετήματος είναι η εξυγίανση και η ισχυροποίηση του συνεταιριστικού κινήματος, το οποίο σήμερα είναι κατακερματισμένο. Ούτε λίγο ούτε πολύ σήμερα λειτουργούν 7.500 συνεταιρισμοί, εκ των οποίων αρκετοί είναι «συνεταιρισμοί σφραγίδες». Με το σχέδιο νόμου εισάγεται μια ακόμη αλλαγή που αφορά στον τρόπο εκλογής της ΠΑΣΕΓΕΣ, η διοίκηση της οποίας θα αναδεικνύεται από Πανελλήνιο Συνέδριο Αντιπροσώπων που θα συνέρχεται για το σκοπό αυτό το αργότερο κάθε 4 χρόνια. Η εκλογή των Αντιπροσώπων γίνεται από τους συνεταιρισμούς με καθολική ψηφοφορία των μελών τους.