«Πρόλαβα να ακούσω πριν πέσω “Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία”»

Η συγκλονιστική μαρτυρία του δημοσιογράφου που έχασε την ακοή του


ΕΛΛΑΔΑ
12:34
07/07/2011
«Πρόλαβα να ακούσω πριν πέσω "Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία"»
34
loading

Βρέθηκε στο Σύνταγμα απλά για να κάνει τη δουλειά του. Ο δημοσιογράφος Μανώλης Κυπραίος έχασε την ακοή του και από τα δύο αυτιά όταν άνδρας των ΜΑΤ πέταξε σε απόσταση μισού μέτρου μια χειροβομβίδα κρότου-λάμψης και στη συνέχεια ξυλοκοπήθηκε από τους αστυνομικούς στην προσπάθειά του να φτάσει πεζός στο νοσοκομείο.

Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο του εισαγγελέα, αλλά ο δημοσιογράφος καλείται τώρα να ζήσει μια διαφορετική ζωή.

Διαβάστε τη συγκλονιστική μαρτυρία του στον Εξάντα:

«Ήταν κάπου 9 το πρωί στις 15 Ιουνίου, όταν έφτασα με το μετρό στο Σύνταγμα. Αποφάσισα να μη βγω στον κεντρικό χώρο της πλατείας αλλά στην έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας. Βγαίνοντας στο πεζοδρόμιο, είδα στη Βασιλίσσης Σοφίας κάτι που με «πάγωσε».

Ένα σιδερένιο τείχος. Ένα τείχος που όμοιό του είχα δει να στήνουν οι πάνοπλοι ισραηλινοί στρατιώτες απέναντι από τους άοπλους Παλαιστινίους αμάχους.

Αμέσως ένα προαίσθημα ανησυχίας και ενδόμυχα ένας φόβος αν θέλεις με κυρίεψε. Αυτή τη φορά ήταν αποφασισμένοι για όλα είπα μέσα μου.

Αυτό με έκανε να είμαι πιο προσεκτικός και πιο επιφυλακτικός. Ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε να ξεσπάσει η «φωτιά».

Οι απλοί έλληνες πολίτες που βρίσκονταν εκεί, ήταν και αυτοί προβληματισμένοι με τους αστυνομικούς «ρόμποκοπ» όπως τους ονόμαζαν κοροϊδευτικά, λόγω των ειδικά ενισχυμένων στολών που φορούσαν.

Η ώρα περνούσε όταν ξαφνικά βρισκόμενος στο τέλος της πλατείας Συντάγματος, άρχισε ομοβροντία χημικών, δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης. Μαζική και χωρίς στόχευση. Ο κόσμος πανικόβλητος έτρεχε να κρυφτεί. Και εγώ μαζί τους σε μια γωνιά Μητροπόλεως και Φιλελλήνων. Με το ένα το κινητό για να μεταδίδω με την άλλη η φωτογραφική μηχανή. Τα λεπτά ατελείωτα και μαζί το κλάμα και η δυσφορία στην αναπνοή. «Θα αντέξεις» έλεγα στον εαυτό μου δίνοντας κουράγιο. Βλέπω μέσα από την στοά του υπουργείου Οικονομικών πίσω από τα ΜΑΤ να βγαίνουν κουκουλοφόροι με καδρόνια στα χέρια. «Πάγωσα».

Αυτό δεν πρέπει να το χάσω είπα.

Μα ξαφνικά μπροστά μου σωριάζεται ένας ηλικιωμένος. Δεν το σκέφτηκα ούτε στιγμή. Μαζί με κάποιους άλλους συμπολίτες μας, τον σηκώσαμε και τον πήγαμε στο πρόχειρο ιατρείο στην πλατεία.

Βλέποντας, θυμήθηκα τα πρόχειρα νοσοκομεία εκστρατείας που είχα δει στο Κόσοβο. Πραγματικά πεδίο μάχης μέσα στην πρωτεύουσα της χώρας μου. Της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Συνέχισα. Αυτή τη φορά τα επεισόδια γίνονταν Φιλελλήνων και Ξενοφώντος. Με μεγαλύτερη ένταση. Χωρίς κουκουλοφόρους. Τα ΜΑΤ έριχναν αδιάκριτα και αναίτια χειροβομβίδες κρότου λάμψης και χημικά. Το ίδιο σκηνικό. Κανένα έλεος σε κανέναν. Τα ΜΑΤ χτυπούσαν με τα κλομπ ό,τι κινιόταν. Μια φρενίτιδα οργής και βίας. Σαν κοπάδι καρχαριών.

Αυτό με έκανε να μπω στις αρχές μιας στοάς επί της Φιλελλήνων, να μεταδίδω και να τραβώ φωτογραφίες από εκεί.

Αυτό ήταν το μοιραίο λάθος μου.

Οπισθοχωρώντας μια ομάδα των ΜΑΤ, ο διμοιρίτης με ρωτάει γιατί τραβάω φωτογραφίες.

Και ξέροντας τη διαδικασία του λέω είμαι δημοσιογράφος και του δείχνω την ταυτότητα της Ενώσεως Συντακτών. Μάταια. Αυτό τον εξόργισε.

Αφού με στόλισε σε «άψογα γαλλικά», με δείχνει με το δάκτυλο σε έναν από την ομάδα του. Κατάλαβα πως κάτι θα γινόταν. Αλλά πίστευα πως το πολύ-πολύ να εισέπραττα καμία «βουρδουλιά».

Όχι. Ο ευτραφής άνδρας των ΜΑΤ σε κλάσματα δευτερολέπτων πετάει μπροστά μου μια χειροβομβίδα κρότου-λάμψης.

Όταν η προβλεπόμενη απόσταση έκρηξης είναι 50 μέτρα, καταλαβαίνετε τι έπαθα όταν η έκρηξη έγινε στους 50 πόντους.

Ένιωσα όλο το σώμα μου να τινάζεται, πέφτω μέσα στην στοά και για δευτερόλεπτα νόμιζα πως ήμουν νεκρός.

Λίγο μετά ένιωσα χέρια να με σηκώνουν και θολά να προσπαθώ να τους δω. Δεν μπορούσα όμως να τους ακούσω.

Ήταν ο Γιώργος, ο Τάκης, η Μαρία, η Κωνσταντίνα, ο Νίκος και ο Πρόδρομος, όπως έμαθα μετά. Ζαλισμένος και λουσμένος με λίτρα νερού, προσπαθούσα να συνέλθω.

«Πρέπει να φύγεις να πας στο νοσοκομείο» μου έλεγαν με νοήματα.

Κατάλαβα πως έπρεπε να το κάνω αμέσως.

Με δυσκολία άρχισα να ανεβαίνω την Φιλελλήνων. Για να κατευθυνθώ προς το Ζάππειο και μετά στον Ευαγγελισμό, πεζός.

Μαζί και δεκάδες άλλοι απλοί πολίτες, κάποιοι από αυτούς με τα παιδιά τους που προσπαθούσαν να διαφύγουν.

Εκεί όμως μας περίμενε μια δεύτερη μεγάλη έκπληξη.

Μια ομάδα δειλών (ας μου επιτραπεί η έκφραση) της «Ομάδας Δέλτα» με μηχανές μας περικυκλώνει, όπως οι Ινδιάνοι τη μονάδα του στρατηγού Κάστερ.

Άρχισαν να μας βρίζουν και να μας χτυπούν. Προσπαθώντας να καλύψω έναν άγουρο έφηβο, ήταν δεν ήταν 15 ετών, δέχθηκα απανωτά χτυπήματα στη μέση και τα πόδια, με τις μηχανές να έρχονται επάνω μας με φόρα και μερικά μέτρα πριν από εμάς οι οδηγοί τους να φρενάρουν απότομα.

Κανονικός τραμπουκισμός και «νόμιμη» βία.

Χωρίς ακοή, χτυπημένος και να σφαδάζω από τους πόνους έφτασα στον «Ευαγγελισμό». Όμως δεν εφημέρευε και έπρεπε να πάω στον «Ερυθρό». Στην κατάσταση που ήμουν, ούτε ένα ασθενοφόρο δεν υπήρχε να με μεταφέρει…

Έφτασα με μεγάλη δυσκολία στον Ερυθρό. Οι γιατροί και το προσωπικό της κλινικής ΩΡΛ και οι παθολόγοι ήταν το λιγότερο άψογοι.

Πέρασα δέκα εφιαλτικές ημέρες προσπαθώντας να σώσουν οι γιατροί την ακοή στο δεξί αυτί, πρωτοστατούντος του καθηγητή κ. Βαθυλάκη. Δυστυχώς όμως η ζημιά ήταν πολύ μεγάλη.

Είχε επέλθει πλήρης κώφωση και στα δύο αυτιά. Είχε καταστραφεί πλήρως το βασικό όργανο ακοής ο κοχλίας και στις δύο πλευρές του κεφαλιού.

Ήμουν κωφός…

Οι αστυνομικοί των ΜΑΤ είχαν κάνει καλά τη δουλειά τους. Άφησαν ανάπηρο έναν πολίτη. Και αυτός ήμουν εγώ.

Ο ευαίσθητος και δημοκράτης υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χ. Παπουτσής δεν καταδέχθηκε ούτε μια συγνώμη να ζητήσει. Ούτε φυσικά ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. κ. Λ. Οικονόμου.

Θα σκέφτηκαν πως ανήκω στις «παράπλευρες απώλειες». Και στα ολιγαρχικά καθεστώτα δεν υπάρχει «συγνώμη» αλλά το: «καλά να πάθεις».

Νομίζω όμως πως ακόμα το πολίτευμά μας ονομάζεται Δημοκρατία.

Τώρα καλούμαι να ζήσω διαφορετικά. Μια διαφορετική ζωή, χωρίς ακοή, με κατεστραμμένα το μέλλον και τα όνειρά μου από τη μανιακή βία των ΜΑΤ, που ένας Θεός ξέρει τι εντολές είχαν.

Τουλάχιστον πρόλαβα να ακούσω πριν πέσω, το: «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία»

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

34
σχόλια
 1. avatar Aimilios

  τωρα πραγματικα, ασχετα απο το θλιβερο γεγονος, η περιγραφη αυτη καθαυτη δεν θυμιζει παιδικο παραμυθι δρασης;
  Περιγραφη σε παρελθοντικο χρονο μονο, ο ηρωας βαλλεται απο παντου αλλα ηρωικα αγνοει τα πληγματα και προσπαθει να σωσει και ενα μικρο παιδι που φυσικα βρεθηκε μονο του και ανυπερασπιστο μπροστα του,
  ο αστυνομικος ειναι χοντρος, βριζει, εξοργιζεται, απειλει και στο τελος
  το σημαντικο ειναι οτι ακουσε ενα μηνυμα ελπιδας που δινει μια καθαρση στον τηλεθεατη...

 2. avatar ddef

  Αυτοί που πρέπει να τιμωρηθούν είναι ο Λευτέρης Οικονόμου και ο Χρήστος Παπουτσής που έδωσαν την γνωστή σε όλους εντολή : «Διαλύστε τους πολίτες και όχι τους μπαχαλάκηδες» και έτσι τα ΜΑΤ εκτέλεσαν τις εντολές τους.
  Κάναμε μάγκα τον Παπουτσή ψηφίζοντας τον και τώρα τρώμε και ξύλο γι\' αυτό.

 3. avatar Νικηταράς

  Οι πολεμικοί ανταποκριτές δεν γνωρίζουν το ρίσκο όταν καλύπτουν εμπόλεμες ζώνες?Και εγώ κατέβηκα στο Σύνταγμα αλλά με δική μου ευθύνη.Ήξερα ότι μπορεί να μην ξαναγυρίσω.Επιτέλους πρέπει να υπάρξει λίγη υπευθυνότητα σε αυτή τη χώρα και να μην κατηγορούμαι συνέχεια τους άλλους για τις δικές μας αποφάσεις.Ένα εργατικό ατύχημα ο δημοσιογράφος το μετέτρεψε σε ακροαριστερό παραλήρημα.

  1. avatar Ευάγγελος

   Δηλαδη επειδη ειναι δημοσιογραφος δεν κατατασσεται στην κατηγορία \'Ελληνας πολίτης\"????????? δηλαδη επιδη τραυματιστηκε δημοσιογραφος? αμα ηταν απλός πολιτης τι θαλεγες οτι κακως που κατεβηκε στην πλατεια να διαμαρτυρηθει? ΔΕΝ ΠΑΣ ΚΑΛΑ. Αμα ηταν στρατιωτικός τι θαλεγες, γιατι δεν κατεβηκε με την εξαρτηση του για να προστατευτει?? ΔΕ ΠΑΣ ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΑΛΑ.

  2. avatar Soth

   Ενταξει και οι ΜΑΤατζηδες που τραυματιστηκαν εργατικο ατυχημα ειχαν,τι κλαιγονται;

 4. avatar Ευάγγελος

  Συγκλονιστικος οντως. Δεν εχω και πολλα να πω η ιστορια μιλησε μονη της. Τα οργανα προστασιας γινονται τραμπουκοι. Απλα με 1 εντολη. Απορω πως πηγαν για υπνο αργοτερα αυτα τα ζωα μετα αποσα εκαναν.

 5. avatar Αλατερας κωστας

  αυτοι καποτε εχυσαν το αιμα τους στο πολυτεχνειο για να εχουμε δημοκρατια.αυτη ειναι η δημοκρατια που εφαρμοζουν τωρα που μας κυβερνανε οι ιδιοι?

  1. avatar Soth

   Μπα δεν ηταν αυτοι,αυτοι απλα καπηλευτηκαν την κατασταση. Ολοι αντιστασιακοι απο μακρια.Να μην μιλησουμε δε για μερικους οπως τον Παγκαλο...Το μηλο κατω απ\'την μηλια θα πεσει...

 6. avatar Aimilios

  εκλαψα παρα πολυ διαβαζοντας το παραπανω κειμενο.
  Αμεσως το εστειλα σε 100 φιλους μου για να μην με βρουν αρρωστιες,δυστυχιες και εμφανιστει η παπαρηγα με δρεπανι στον υπνο μου..
  Σας συμβουλεθυω ολους να κανετε το ιδιο, για καθεναν που το διαβαζει και το αγνοει 48 παιδια πεθαινουν επιτοπου

  1. avatar Tixarpastos

   αν εκανες εσυ προσωπικα οτιδιποτε για τα 48 παιδια τοτε ευχαριστως μιλα..Α και παρεπιπτοντως ! 1)Δεν τα δολοφονουν οργανα διατηρησης ταξης και επιβολης εξουσιας 2)τι σχεση εχουν τα 48 παιδια ?3) τι σχεση εχει η κ...γρια ? 4) Δεν μπορει να εχεις οντως 100 φιλους ,ειναι ενα στατιστικο ατοπο η αλλιως θληβερη συμπτωση 5) \"Αναρωτιεμαι\" γιατι δεν σχολιαζεις και λες οτι μ...κια σου κατεβει 6) με την ηλιθιοτητα της φαρας σου δινεται δικαιολογια και ο κοσμος σας κλα..ει , παλι καλα ειναι η αληθεια..γιατι αν ο ανωτερω δημοσιογραφος χριζεται ατομο ειδικης αναγκης εσυ [..]

   1. avatar Aimilios

    το μηνυμα σου τυχαρπαστε μαλλον δεν θεωρηθηκε προκλητικο ή υβριστικο οποτε μπορω να σου απαντησω σε αναλογο υφος, συμπεριλαμβανομενου φυσικα την διαφορα επιπεδου που μας διακρινει:
    θεωρεις οτι αντιληφθηκες το παραμικρο απο το μηνυμα μου;
    και 2ον, εισαι νοητικα ενταξει;

    1. avatar Tixarpastos

     δεν εγραψα εγω για τα 48 παιδακια ,δεν εγραψα εγω τις ανωτερω μ...ς,αν θες σοβαρη συζητηση σχολιασε τα γεγονοτα και ασε τις π...ς, συμπεριλαμβανομενου φυσικα την διαφορα επιπεδου που μας διακρινει αν θεωρεις τον εαυτο σου κατι νοητικα σπουδαιο χαιρομαι που μες στην τρικυμια εν κρανιω αναγνωριζεις διαφορα μεταξυ μας

 7. avatar PATAKOS13-1967

  το ψωμί παιδεία ελευθερία πια σχεsη έχει με όλα αυτά? που κολάει πάντα το πολυτεχνείο? γελάει ο κόσμος πια και κανείς δεν σας πιστεύει !! ώρα να το καταλάβετε epitelous

  1. avatar Soth

   Ρε συ πατακε σε βλεπω να γραφεις ακαταπαυστα υπερ της χουντας και να εχεις και το συμβολο των Venom τοσο καιρο και δεν λεω τιποτα. Ομως συλλογισου...αν ειχαμε χουντα και εσυ εβγαινες εξω με το μπλουζακι σου welcome to hell,τα αρβυλα σου και το στενο παντελονακι σου,με τα μακρια μαλλια σου θα αρπαζες την ροπαλια της ζωης σου. Αυτο απο εναν μεταλλα. Στα δικα μου χρονια (ειμαι 39) παιζαμε ξυλο με τους σκιναδες,πως καταληξαμε ετσι τωρα;

   1. avatar Multilife

    παιδακι κανενος βολεμενου της χουντας θα ειναι κι αυτος...

   2. avatar pantelispoly

    τιμη και δοξα στα ΜΑΤ

    1. avatar GREEN

     άλλος αστείος........

    2. avatar Soth

     Τιμη και δοξα στα ΜΑΤ εδωσε αυτος που πεταξε τον εξαρτισμο του. Παρ\'ολα αυτα οι συναδελφοι του τον μπαγλαρωσανε και αυτον στο ξυλο.

  2. avatar αλεξανδρος

   μια διορθωση σε αυτα που γραφεις
   \"γελαει ο κοσμος πια κ κανεις δεν ΣΕ πιστευει!!ωρα να το καταλαβεις επιτέλους\"

 8. avatar Olga

  Ενας συνανθρωπός μας λοιπόν έχασε την ακοή του....Δεν ήταν πολιτικός ... ευτυχώς λοιπόν κύριοι Παπουτσή, Παπανδρέου, Καρατζαφέρη και λοιποί... που η Δημοκρατία μας που τόσο σας ανησυχεί μήπως πέσει... στέκει ακόμα καλά στα πόδια της.. Εσείς να είστε καλά και οι οικογένειές σας ... και όλα τα άλλα μωρέ ... εεε... γίνονται... ας πρόσεχαν που λέει κι ο george παρακάτω.... έτσι .. οσο θα υπάρχουν george σε αυτή τη χώρα μείνετε ήσυχοι εσείς..... Οσο για εμάς τους υπόλοιπους .... που θα πάει θα γυρίσει ο τροχός .... και τότε μαζί με τους george θα ψάχνετε λαγούμι να μπείτε.... Που θα πάει....

 9. avatar Stilitis

  Και πάνω που πήγαν να καταντήσουν \"ρουτίνα\" τα άρθρα για την αστυνομική βία, έρχεται αυτό σου προκαλεί ανατριχίλα. Είδικα η τελευταία γραμμή. Κατέστρεψαν τον άνθρωπο. Να τους πάρει τα σώβρακα σε αποζημιώσεις! Έφαγε ξύλο και ο κακομοίρης ο Αυγερόπουλος που κατ\'εμε είναι ο κορυφαίος δημοσιογράφος του είδους του. Μπράβο στα παιδιά που αποδεικνύουν ότι ακόμα υπάρχουν άνθρωποι (Ήταν ο Γιώργος, ο Τάκης, η Μαρία, η Κωνσταντίνα, ο Νίκος και ο Πρόδρομος...)

 10. avatar George

  Ας προσεχες!!

  1. avatar Yannis X

   Μπραβο λεβεντη μου.... ιδιος η μανουλα σου εισαι!!!! Με συγκινησες..

  2. avatar doc

   καλα πλακα κανεις??? ελα τωρα πες μου...πλακα κανεις ετσι? δεν παιζει να το λες σοβαρα αυτο!!!!

  3. avatar Radical

   pasokara εσυ εισαι? καιρο ειχες να εμφανιστείς παρότι σε εχουμε πολλακις προκαλεσει να βγεις να σχολιασεις. Αλλα βγες με το pasokaras να σχολιαζεις μη κρυβεσαι με αλλα ψευδώνυμα.Πάντως πρεπει ναχεις πολλα ψυχολογικα και ειδικα αυτη την περιοδο που δεν ειναι και τοσο δημοφιλης η ιδιοτητα του κομματοσκυλου και ειδικα της τρεχουσας κυβερνησης.

  4. avatar isildurify

   Να μη ζούμε στη Σπάρτη γαμώτο...

  5. avatar Multilife

   θα υποθεσω οτι ειρωνευεσαι, μονο και μονο γιατι ελπιζω να μην εισαι μπατσος

  6. avatar whatever

   να προσέξεις εσύ με αυτά που λες, γιατί είναι ΤΕΛΕΊΩΣ άκυρα. Ο ανθρωπος αυτος πηγε στο Κοσοβο και δεν επαθε τιποτα και τελικα την επαθε στο πλατεια, στην ιδια του τη χωρα εν ωρα εργασιας. Βαλτος πρεπει να σαι παντως, θα πρεπε να ντρεπεσαι. Σου λειπει η ανθρωπια και υποπτευομαι οτι πρεπει να εισαι δυστυχισμενος και μονος στη ζωη σου.

  7. avatar eleni

   Δεν είσαι ανθρωπος εσυ... Κατι τετοιες στιγμες, λυπαμαι, αλλα πιστεύω οτι δε θα έπρεπε να έχουμε όλοι ίσα δικαιώματα.

  8. avatar Αλεξ.

   Αυτή είναι η απάντηση σου? Γι\' αυτό πάμε κατά διαόλου. Γιατί υπάρχουν πολλοί σαν και σένα μάλλον.

  9. avatar d(O.o)b

   Τι ας προσεχες ρε παλικαρα. Ο καθενας μας μπορουσε να ηταν στη θεση του. Εσυ βεβαια μαλλον θα μιλας απο τον καναπεδακο σου εκ του ασφαλους για αυτο και το παιζεις ιστορια. Ενας ανθρωπος εμεινε αναπηρος απο την αυθαιρεσια των μπατσων και εσυ λες ας προσεχες. Ντροπη σου και ευχομαι να μην συβει κατι παρομοιο σε σενα

   1. avatar eleni

    οχι φιλε..ανθρωποι σαν και αυτον πρεπει να παθουν για να μαθουν..αν και η νοημοσυνη δεν ειναι προνομιο ολων..δεν ευχομαι να το παθει, αλλα αν κατι τετοιο συμβει δε θα στενοχωρηθω κιολας..σορυ..

 11. avatar Aimilios

  τζιμμυ μηπως εισαι λιγο αντιφατικος; απειλεις κτλ στο ονομα στης δημοκρατιας και της λαοκρατιας;....
  Ξερω οτι σου βαζω δυσκολα αλλα ειναι καπως τραγικο ε.....

 12. avatar EKSWGHINOS

  ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΙΜΩΡΙΑ..ΑΠΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΣΑ ΤΑ ΞΕΧΝΑΝΕ ΟΛΑ ΜΟΛΙΣ ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΓΚΡΙΝΙΑ ΚΑΙ Η ΦΤΩΧΙΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΜΟΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΟΠΩΣ ΠΡΟΕΙΠΕ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΑΠΟΙΟΣ

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει