Αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των οικογενειών, που εξυπηρετούνται από τα κοινωνικά παντοπωλεία, ακόμη και σε περιοχές της ανατολικής Θεσσαλονίκης που θεωρούνταν ότι πλήττονται λιγότερο από την οικονομική κρίση, σε σχέση με τη δυτική πλευρά της πόλης.

Κάθε εξάμηνο κατατίθενται ολοένα και περισσότερες αιτήσεις στις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνεται και η ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμά τους για χορηγίες ώστε να γεμίζουν τα ράφια στα κοινωνικά παντοπωλεία.

Στο μεταξύ, λήγει στο τέλος του μήνα η χρηματοδότηση, από το κράτος, των κοινωνικών δομών της τοπικής αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση της φτώχειας.

Μέχρι στιγμής, οι δήμαρχοι δεν έχουν κάποια ενημέρωση για το μέλλον του εν λόγω προγράμματος και ευελπιστούν στην ανακοίνωση της παράτασής του ακόμη και την τελευταία μέρα, όπως είχε γίνει και την προηγούμενη φορά.

«Κάθε εξάμηνο κατατίθενται 350 αιτήσεις και τις εξυπηρετούμε στο σύνολό τους, αφού πρώτα γίνει ο απαραίτητος έλεγχος από τις υπηρεσίες μας και τους κοινωνικούς λειτουργούς» επισημαίνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής του δήμου Νεάπολης Συκεών, Τάσος Τσακιρίδης. Ο ίδιος επιβεβαιώνει την αύξηση του αριθμού των αιτήσεων και των δικαιούχων, ιδιαίτερα τα τελευταία τρία χρόνια.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα εθελοντισμού και κοινωνικής προστασίας του δήμου Θέρμης, Κωνσταντίνος Τιτέλης, αναφέρει ότι φέτος εξυπηρετούνται από το κοινωνικό παντοπωλείο 550 οικογένειες, εκατό περισσότερες από ό,τι πέρσι. «Είμαστε περήφανοι για τη λειτουργία του πρατηρίου μας και ταυτόχρονα ιδιαίτερα θλιμμένοι και στεναχωρημένοι που η δομή πάει συνεχώς και καλύτερα. Το κακό είναι ότι αυξάνονται διαρκώς οι δικαιούχοι. Η ευχή μας είναι να το κλείσουμε όσο το δυνατόν νωρίτερα επειδή δεν θα υπάρξουν πια δικαιούχοι» λέει χαρακτηριστικά.

Σκιαγραφώντας το προφίλ των οικογενειών που εξυπηρετούνται από τη συγκεκριμένη δομή, σημειώνει ότι πρόκειται για οικογένειες ανέργων, πολυτέκνων με τέσσερα έως και δεκατέσσερα παιδιά, μονογονεϊκές οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά αλλά και άτομα μεγάλης ηλικίας που ενώ λάμβαναν συντάξεις, αυτές είτε κόπηκαν εντελώς είτε μειώθηκαν τρομακτικά.

Όταν ρωτάται για το ενδιαφέρον του κόσμου να προσφέρει προϊόντα στα κοινωνικά παντοπωλεία, το χαρακτηρίζει «συγκινητικό» και σχολιάζει ότι «αυξάνεται με μαθηματική πρόοδο». Σχολιάζει δε ότι στη λίστα των χορηγών του κοινωνικού παντοπωλείου του δήμου Θέρμης συμπεριλαμβάνονται σταθεροί χορηγοί, συγκεκριμένα σούπερ μάρκετ, ιδιώτες, επαγγελματίες, άτομα που βοηθούν περιστασιακά, ακόμη και οι ψαράδες της Μηχανιώνας που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του δήμου να βοηθήσουν. Το ίδιο ενδιαφέρον καταγράφει και ο κ. Τσακιρίδης τονίζοντας ότι ο κόσμος νιώθει την ανάγκη να βοηθήσει και το κάνει αυτό έμπρακτα.

Ερωτηθείς για την επικείμενη λήξη της χρηματοδότησης του δικτύου κοινωνικών δομών για την αντιμετώπιση της φτώχειας (που συμπεριλαμβάνουν ανοιχτά κέντρα ημερήσιας υποδοχής αστέγων και ηλικιωμένων, κοινωνικά παντοπωλεία, φαρμακεία, τράπεζες αγάπης, συσσίτια κ.α.) απαντά ότι «η τρίμηνη παράταση που είχε δοθεί στο πρόγραμμα λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου και δεν υπάρχει ως τώρα κάποια ενημέρωση». «Το πρόγραμμα παραμένει στον αέρα αλλά επειδή την τελευταία φορά που δόθηκε παράταση, αυτό συνέβη την τελευταία μέρα της προθεσμίας, ευελπιστούμε ότι το ίδιο θα συμβεί και τώρα» προσθέτει.

Σε ό,τι αφορά περιστατικά ατόμων που λαμβάνουν βοήθεια από διαφορετικές δομές ταυτόχρονα, ο αντιδήμαρχος Νεάπολης Συκεών σχολιάζει ότι «πράγματι υπάρχουν άτομα που έρχονται εκ του πονηρού», ωστόσο τονίζει ότι ο έλεγχος των υπηρεσιών είναι τόσο ενδελεχής που όταν διαπιστώνονται τέτοιες περιπτώσεις, οι αιτήσεις δεν γίνονται δεκτές.