Προσκλητήριο συνεργασίας εναντίον κάθε απειλής εις βάρος της διεθνούς πολιτιστικής κληρονομιάς απηύθυνε ο αν. Υπουργός Πολιτισμού κ. Νίκος Ξυδάκης προς τους υπουργούς Πολιτισμού της ΕΕ στη Διεθνή Έκθεση Expo στο Μιλάνο. Πρωθυπουργός Ιταλίας Ματέο Ρέντσι στην Expo: «O πολιτισμός έρχεται από το παρελθόν αλλά είναι δύναμη για το μέλλον».

Σε ενίσχυση της μεταξύ τους συνεργασίας, καθώς και της συνεργασίας με διεθνείς οργανισμούς όπως οι UNESCO και COMOS κάλεσε ο αν. Υπουργός Πολιτισμού κ. Νίκος Ξυδάκης τους ομολόγους του υπουργούς Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης με παρέμβασή του στο πλαίσιο της Expo Μιλάνου, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή και το Σάββατο με θέμα: «Πολιτισμός: ένα εργαλείο διαλόγου μεταξύ των λαών». «Σκοπός αυτής τής συνεργασίας», συνέχισε ο κ. Ξυδάκης, «είναι να αναπτύξουμε μια συνεκτική και αποτελεσματική στρατηγική η οποία θα επιτρέψει όχι μόνο την συντονισμένη ανταπόκριση σε επείγουσες περιπτώσεις καταστροφής και παράνομης διακίνησης πολιτιστικών θησαυρών, αλλά και την καταστολή αυτού τού φαινομένου και τη μείωση των κινδύνων που απειλούν την πολιτιστική κληρονομιά».

Στην ομιλία του, ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι «η πολιτιστική κληρονομιά έπαιζε πάντοτε καθοριστικό ρόλο στη συλλογική μνήμη των εθνών και την αίσθηση τής ταυτότητας, που είναι σημαντικοί παράγοντες σε κάθε μελλοντική προσπάθεια οικοδόμησης μιάς ειρηνικής και ευημερούσας ζωής με την αίσθηση ενός κοινού προορισμού». Εστιάζοντας στους παράγοντες που σήμερα απειλούν την πολιτιστική μνήμη, ο κ. Ξυδάκης τόνισε ότι «κάθε χρόνο οι καταστροφές που προκαλούνται από φυσικές αιτίες αλλά και από τους ανθρώπους έχουν ως αποτέλεσμα τεράστιες φθορές σε ιστορικά κτίρια, αστικές περιοχές, μουσεία, βιβλιοθήκες και αρχεία, στερώντας τις κοινότητες των ανθρώπων από τα αναντικατάστατα πολιτιστικά αγαθά τους. H καταστροφή των πολιτιστικών θησαυρών στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Λιβύη, το Μάλι, τη Συρία και την Υεμένη, οι λεηλασίες και η παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αντικειμένων συνιστούν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Γι’ αυτό είναι αναγκαίο να αναπτύξουμε μια αποτελεσματική, μακρόπνοη προσέγγιση στην προστασία τής πολιτιστικής κληρονομιάς από κάθε απειλή».

Μεταξύ των μέτρων με αυτή την προοπτική, τα οποία πρότεινε ο υπουργός, είναι η ανάπτυξη δικτύων συνεργασίας μεταξύ εθνικών, περιφερειακών και τοπικών φορέων, η κινητοποίηση τής κοινής γνώμης, των στελεχών των μουσείων, αλλ’ ακόμα και των εμπόρων έργων τέχνης και των υπευθύνων δημοπρασιών όσον αφορά την ευθύνη απέναντι στην πολιτιστική κληρονομιά, η ανάπτυξη σύγχρονης, ευαίσθητης τεχνολογίας, η αξιοποίηση των προγραμμάτων τής Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποκατάσταση περιοχών με ιδιαίτερη πολιτιστική αξία από τις φυσικές καταστροφές κ.α.

 

 

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.