«Εξαιτίας του νόµου για το άσυλο και την ανικανότητα να προστατέψουν τους φοιτητές και καθηγητές που διαφωνούν µε τις “σκληρές ιδεολογίες”, το µόνο µέρος στην Ελλάδα όπου η ελευθερία της σκέψης είναι σοβαρά περιορισµένη είναι οι ίδιες οι πανεπιστηµιουπόλεις».

Με αυτό το σχόλιο ο αµερικανός πρεσβευτής Ντάνιελ Σπέκχαρντ συνοψίζει τη θεώρησή του για το άσυλο στη χώρα µας σε εµπιστευτικό τηλεγράφηµα που απέστειλε στο Στέιτ Ντιπάρτµεντ στα τέλη του 2009 και διέρρευσε στο Wikileaks.

Ο τίτλος του διπλωµατικού εγγράφου είναι «Πανεπιστηµιακό άσυλο στην Ελλάδα: Όταν η ∆ηµοκρατία πάει στραβά», που δημοσιεύει η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».

Το πλέον πρόσφατο βίαιο περιστατικό εκδηλώθηκε κατά του καθηγητή του Οικονοµικού Πανεπιστηµίου Αθηνών (ΟΠΑ) Γεράσιµου Σαπουντζόγλου, που «στοχοποιήθηκε από ταραξίες οι οποίοι του επιτέθηκαν και τον χτύπησαν όταν αρνήθηκε να διακόψει την παράδοση ενός µαθήµατος», αναφέρεται στο διπλωµατικό έγγραφο της αµερικανικής πρεσβείας.

Στο αµερικανικό διπλωµατικό έγγραφο υπάρχουν αναφορές και για τον πρώην πρύτανη του Πανεπιστηµίου Αθηνών Χρήστο Κίττα: «Παραιτήθηκε αφού υπέστη καρδιακή προσβολή έπειτα από επίθεση. Στην επιστολή παραίτησής του, που έλαβε µεγάλη δηµοσιότητα, ο Κίττας συµβούλευσε τη νεολαία της Ελλάδας ότι είναι πλέον καιρός γι’ αυτούς να βρουν µη βίαια µέσα για να εκφράζονται», έγραφε ο Σπέκχαρντ.

Άλλη µία περίπτωση που επισηµαίνεται στο τηλεγράφηµα είναι αυτή του πρώην πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης Αναστάσιου Μάνθου, τον οποίο «χτύπησαν και άφησαν αναίσθητο φοιτητές»