Για πρώτη φορά μετά την περιπέτειά που έκοψε την ανάσα της παγκόσμιας κοινής γνώμης, όταν είχαν εγκλωβιστεί σε βάθος 700 μέτρων, 25 μεταλλωρύχοι διασκέδασαν, απόλαυσαν κρητικούς χορούς και ρακή, αλλά κατέβηκαν και πάλι σε στοές ορυχείων στη Φθιώτιδα.

Την περασμένη εβδομάδα επισκέφθηκαν τη χώρα μας, αποδεχόμενοι την πρόταση της ελληνικής εταιρείας βωξίτη ΕΛΜΙΝ ΑΕ. «Όλα ξεκίνησαν αρχές Σεπτεμβρίου, όταν η εταιρεία παρέδωσε στην πρεσβεία της Χιλής επιστολή συμπαράστασης των μεταλλωρύχων συναδέρφων τους, στην οποία στέλναμε κουράγιο, αγωνιστικούς χαιρετισμούς αλλά και την υπόσχεση πως όταν θα βγουν σώοι και αβλαβείς από την περιπέτεια αυτή, θα τους φιλοξενούσαμε στην Ελλάδα για διακοπές το καλοκαίρι», διηγείται η μεταλλειολόγος μηχανικός της εταιρείας στο Έθνος.

Οι περισσότεροι μεταλλωρύχοι δεν είχαν καταφέρει να ταξιδέψουν εκτός Χιλής πριν από το γεγονός που τους σημάδεψε τη ζωή. Μετά τον απεγκλωβισμό τους, οι 33 αποδέχθηκαν τις προσκλήσεις για επισκέψεις σε ξένες χώρες και ήδη έχουν πραγματοποιήσει τρία τουλάχιστον ταξίδια.

Οι ηρωικοί μεταλλωρύχοι έζησαν τη φιλοξενία σε Κρήτη και Λαμία, και με τις επισκέψεις τους στα ορυχεία γνώρισαν τους ανθρώπους που τους υποστήριξαν όσο ακόμη οι ίδιοι ήταν στα έγκατα της γης.