Σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Independent» ανέφερε ότι το λιβυκό καθεστώς διαπραγματεύεται μια μυστική συμφωνία με την Ελλάδα για να χρησιμοποιεί 20 δισ. δολάρια των κεφαλαίων της, που έχουν δεσμευθεί στο εξωτερικό για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς όφελος των δύο πλευρών στον εμφύλιο πόλεμο και με στόχο να ανοίξει ο δρόμος για την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι το δημοσίευμα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, γνωστοποιώντας παράλληλα ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση της Ομάδας Επαφής στο Αμπού Ντάμπι σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στις από καιρό συζητήσεις για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον λιβυκό λαό με χρήση δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων του λιβυκού καθεστώτος, με σεβασμό στις αποφάσεις του Συμβουλίου ασφαλείας.

Η Ελλάδα, από κοινού με τους συμμάχους και τους εταίρους της, επαναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών, συμμετέχει ενεργά στις προσπάθειες εξεύρεσης πολιτικής λύσης στη λιβυκή κρίση και έχει δηλώσει την ετοιμότητά της να αναλάβει πρωτοβουλίες για το σκοπό αυτό, συμπεριλαμβανομένης της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στο λιβυκό λαό.