«Χρυσά» πληρώνουν τα διπλώματα των ξένων γλωσσών οι Έλληνες. Με τιμές που αρχίζουν από τα 70 και φτάνουν ακόμα και τα 500 ευρώ, η χώρα μας είναι μία από τις ακριβότερες χώρες της ΕΕ στην απόκτηση πτυχίων ξένων γλωσσών.

Όπως αναφέρει το «Έθνος της Κυριακής», μόνο ο ετήσιος τζίρος από τις εξετάσεις πιστοποίησης ξεπερνά τα 15 εκατ. ευρώ, παρότι τα ινστιτούτα ξένων γλωσσών λειτουργούν ως μη κερδοσκοπικά! Τα ίδια τα ινστιτούτα βεβαίως υποστηρίζουν ότι αυτά τα εξέταστρα αποτελούν και τη μοναδική πηγή των εσόδων τους.

Εάν σε όλα αυτά προστεθούν και τα 595,6 εκατ. ευρώ που πληρώνουν τον χρόνο οι γονείς για την εκμάθηση γλωσσών των παιδιών τους, τότε καταλαβαίνει κανείς πόσο μεγάλη επιχείρηση είναι οι ξένες γλώσσες.

Τα αγγλικά είναι η πρώτη σε ζήτηση γλώσσα. Κάθε χρόνο περίπου 150.000 υποψήφιοι συμμετέχουν στις εξετάσεις γλωσσομάθειας. Οι τιμές για το επίπεδο του Lower ξεκινούν από τα 180 και φτάνουν τα 320 ευρώ για το Ρro-ficiency. Στα γαλλικά οι τιμές είναι ακόμη πιο τσουχτερές.

Στις δύο εξεταστικές περιόδους του Μαΐου και του Δεκεμβρίου οι περίπου 45.000 υποψήφιοι καλούνται να πληρώσουν από 100 ευρώ για το δίπλωμα Α1 μέχρι 340 ευρώ για το Dalf Sorbonne.

Τα πτυχία της γερμανικής ξεκινούν για το δίπλωμα Α1 από τα 90 ευρώ, ποσό το οποίο εκτοξεύεται στα 500 ευρώ για το τελευταίο δίπλωμα C2, που θεωρείται ανώτερο από αυτό της Γερμανικής Φιλολογίας.

Για τα ισπανικά και τα ιταλικά διπλώματα οι τιμές φθάνουν μέχρι τα 350 ευρώ. Το κόστος συμμετοχής στις εξετάσεις του διπλώματος Α1 των ισπανικών είναι 100 ευρώ και ανεβαίνει στα 181 ευρώ για το Superior C2. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Θερβάντες, κάθε χρόνο περίπου 8.000 Έλληνες δίνουν εξετάσεις στα ισπανικά.

Οι τιμές διαμορφώνονται από το κεντρικό ινστιτούτο στην Ισπανία και περιλαμβάνουν μια ετήσια αύξηση 4% με 5,5%.
Περισσότεροι από 6.000 Έλληνες παίρνουν μέρος στις εξετάσεις των ιταλικών, όπου οι τιμές για όλα τα επίπεδα διπλωμάτων βρίσκονται κοντά στα 110 με 120 ευρώ.