Εντοπίστηκαν δύο νέα πρατήρια υγρών καυσίμων με «πειραγμένες» αντλίες στις περιοχές Ταύρου και Άνω Ηλιούπολης, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των πρατηρίων στην Αττική που έχουν βρεθεί να κλέβουν τους καταναλωτές στα εννέα.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, επί της οδού Πειραιώς, στην περιοχή του Ταύρου εντοπίστηκε, πρατήριο υγρών καύσιμων με παρεμβατικούς μηχανισμούς σε 5 από τις 8 αντλίες απλής αμόλυβδης βενζίνης. Ο μηχανισμοί αλλοίωναν τις ενδείξεις των αντλιών, δείχνοντας μεγαλύτερη ποσότητα από την πραγματικά πωλούμενη, εξαπατώντας με τον τρόπο αυτό τους πολίτες.

Οι αντλίες ήδη σφραγίστηκαν από τις υπηρεσίες του υπουργείου ενώ άμεσα αναμένεται να προβεί στην οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας του πρατηρίου η Περιφέρεια Αττικής, σύμφωνα με την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, πλέον δε αυτού, θα ακολουθηθεί και η προβλεπόμενη από τον νόμο ποινική δίωξη και βαρύ διοικητικό πρόστιμο.

Στο μεταξύ, χθες εντοπίστηκε, ένα ακόμα πρατήριο υγρών καυσίμων με πειραγμένες αντλίες, στην περιοχή της Άνω Ηλιούπολης.

Συγκεκριμένα, μετά από έλεγχο των υπηρεσιών της Διεύθυνσης Μετρολογίας του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, σε πρατήριο υγρών καυσίμων στην Άνω Ηλιούπολη εντοπίστηκε σε 10 από 14 αντλίες (αμόλυβδης, σούπερ αμόλυβδης και πετρελαίου) η ύπαρξη επιπρόσθετων συνδεσμολογιών και καλωδιώσεων που δεν προβλέπονται στο κατασκευαστικό διάγραμμα του συγκεκριμένου τύπου αντλιών και απαγορεύεται βάσει της πρόσφατης τροπολογίας περί μηχανισμών καταδολίευσης αντλιών (άρθρο 17 του Ν.3908/2011 ).

Η εν λόγω κατασκευαστική εικόνα, με βάση την ανάλυση της λειτουργίας των αντλιών, κατατείνει στο συμπέρασμα της κατά πάσα πιθανότητα ύπαρξης μηχανισμών που παρενέβαιναν στον προγραμματισμό αντλιών και αλλοίωναν την ένδειξη των αντλιών εξαπατώντας τους πολίτες, αλλά που όμως είχαν αφαιρεθεί πριν από τον εντοπισμό των συνδεσμολογιών.

Οι συγκεκριμένες αντλίες σφραγίστηκαν και στον ιδιόκτητη του πρατηρίου επιβλήθηκε σύμφωνα με τον σχετικό νόμο αρχικό πρόστιμό 20.000 ευρώ, ενώ η σχετική αλληλογραφία διαβιβάστηκε στην Περιφέρεια Αττικής για την επιβολή πρόσθετου προστίμου 20% επί του συνολικού τζίρου της προηγούμενης χρήσης, το οποίο αναμένεται να υπερβεί κατά πολύ το 1.000.000 ευρώ.

Παράλληλα η Διεύθυνση Μετρολογίας θα προβεί σε περαιτέρω εργαστηριακή εξέταση των κατασχεθέντων ευρημάτων μέσω του εργαστηρίου εφαρμοσμένης ηλεκτρονικής του Πανεπιστημίου Πατρών για την τεκμηρίωση συμπεράσματος. Σε καταφατική περίπτωση, θα αφαιρεθεί οριστικά η άδεια λειτουργίας του πρατηρίου και θα ακολουθηθούν τα νόμιμα προβλεπόμενα της ποινικής πλευράς.