Νέες τιμές σε 374 νοσοκομειακά είδη περίθαλψης, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις είναι και κάτω από τις τιμές του παρατηρητηρίου, με μειώσεις που φθάνουν μέχρι και το 50%, καθορίστηκαν με χθεσινή απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΙΚΑ.

Την ανακοίνωση για τις νέες τιμές έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Γιώργος Κουτρουμάνης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος έκανε λόγο για μεγάλη σπατάλη και αρπαγή στο χώρο της υγείας, και κάλεσε την κυβέρνηση να συγκρουστεί αποφασιστικά με όλα αυτά τα συμφέροντα.

Ο Π. Κουρουμπλής ανέφερε ότι ενώ τα χρήματα που εξοικονομήθηκαν από περικοπή των συντάξεων και των μισθών ήταν 1,8 δισ. ευρώ, η δαπάνη για το φάρμακο, μόνο στα τέσσερα ταμεία της κοινωνικής ασφάλισης, το 2009, ήταν μεγαλύτερη από 5,5 δισ. ευρώ, «όταν θα έπρεπε με τις πιο λογικές εξελίξεις να μην είχε υπερβεί τα δύο δισεκατομμύρια».

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ανέφερε ακόμα ότι οι τιμές στα θεραπευτικά μέσα διαμορφώνονται με απόφαση του Δ.Σ του ΙΚΑ με βάσει 4 παραμέτρους: τις τιμές του Παρατηρητηρίου, οι οποίες αφορούν μόνο 25 από τα εκατοντάδες είδη, τις τιμές του εργοστασίου, την έρευνα που γίνεται κάθε εξάμηνο στην αγορά, προκειμένου να διαπιστωθούν οι τιμές απόκλισης και τις προσφορές, που «είναι και το πιο αδύναμο σε σχέση με τις προμήθειες που δίνονται».