Με ειδικό μετάλλιο θα τιμήσει η Ελλάδα τους Αυστραλούς που πολέμησαν στην Ελλάδα κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, στο πλαίσιο των εορτασμών για την 70η επέτειο της Μάχης της Κρήτης.

Σε ειδική εκδήλωση που θα γίνει στην προξενική κατοικία την Παρασκευή ο πρέσβης της Ελλάδας, Αλέξιος Χριστόπουλος, θα απονείμει μετάλλιο στο βετεράνο αυστραλό στρατιώτη Τόμας Ρόμπερτ Μόρις, καθώς και στο γιο του Ουίλιαμ Γκόρντον, Λέϊτον Πάρκερ.

Στην ίδια εκδήλωση η γενική πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη, Ελένη Λιανίδου, θα απονείμει μετάλλια στο γιο και τον εγγονό των στρατιωτών Ουίλιαμ Άθα Μούλτον και Τζορτζ Τσαρλς Μάξγουελ, αντίστοιχα, που επίσης πολέμησαν στην Κρήτη.

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων της επετείου, αντιπροσωπεία αποτελούμενη από Αυστραλούς πολιτικούς, βετεράνους που πολέμησαν στην Κρήτη, στρατιωτικούς αλλά και ομογενείς θα επισκεφτούν στο τέλος του μήνα την Ελλάδα για να παραστούν σε εκδηλώσεις.

Περίπου 7100 Αυστραλοί πολέμησαν στη Μάχη της Κρήτης και απ’ αυτούς 274 σκοτώθηκαν, 2750 τραυματίστηκαν και 3079 αιχμαλωτίστηκαν. Όπως οι ίδιοι αναγνωρίζουν, οι περισσότεροι σώθηκαν χάρη στην αυτοθυσία του κρητικού λαού.