«Ναι» υπό προϋποθέσεις είπε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τη συνέχιση των έργων συντήρησης της σήραγγας του Αχελώου ποταμού.

Οι δικαστές του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου… ξεπάγωσαν με την απόφασή τους την εκτέλεση των επίμαχων έργων κάνοντας δεκτή σχετική αίτηση αναστολής του υπουργείου Υποδομών και τοπικών φορέων. Το Υπουργείο συνεπές προς τις δικαστικές επιταγές υπέδειξε μία σειρά αναγκαίων έργων για την προστασία της σήραγγας από τις φθορές που έχει υποστεί από το πέρασμα των ετών, αλλά και από το νερό.

Οι προϋποθέσεις που θέτουν οι δικαστές για τη συνέχιση των έργων είναι οι εξής:

1)Τα μέτρα να είναι προσωρινά και να μην συνδέονται με την τελική κατασκευή του έργου,

2) Η λήψη των έργων να διασφαλίζει την υπάρχουσα κατάσταση μέχρι να λήξει η εκκρεμοδικία για τα έργα της εκτροπής του Αχελώου και

3) Για την εκτέλεση των έργων δεν θα χρησιμοποιηθούν εργοτάξια εγκατεστημένα στις κοίτες του ποταμού , ενώ και τα αδρανή υλικά θα αναζητηθούν από νομιμώς λειτουργούντα λατομεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με διαφορετικές αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ έχουν μέχρι σήμερα ακυρωθεί τρεις φορές τα έργα για την εκτροπή του Αχελώου (1194,200 και 2005), ενώ οι ανώτατοι δικαστές θα ασχοληθούν και πάλι με την υπόθεση αυτή αφού προηγουμένως λάβουν συγκεκριμένες απαντήσεις σε 14 ερωτήματα που έχουν αποστείλει από τον Οκτώβριο του 2009 στους Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων .