Με το ζήτημα των λαθρομεταναστών που συρρέουν από τη Λιβύη στα νησιά του Αιγαίου και της Κρήτης, πρόκειται να ασχοληθεί η επιχείρηση Ποσειδών, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο ευρωπαϊκός οργανισμός για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων, Frontex.

Στην ανακοίνωσή του, ο οργανισμός Frontex κάνει ένα πρώτο απολογισμό της επιχείρησης Ποσειδών στον Έβρο, τονίζοντας ότι παρατηρείται σημαντική μείωση των διελεύσεων μεταναστών από τα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα, τόσο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, όσο και τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με στοιχεία για την κατάσταση στην περιοχή του Έβρου που δόθηκαν στη δημοσιότητα, τους τρεις πρώτους μήνες του 2011, συνελήφθησαν συνολικά 5.281 λαθρομετανάστες, ενώ το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2010 είχαν ανιχνευθεί 8.054 άτομα. Σημειώνεται, επίσης, η σημαντική μείωση των μεταναστών που περνούν τα σύνορα από μήνα σε μήνα. Τον περασμένο Ιανουάριο συνελήφθησαν 2.266 λαθρομετανάστες, 1.632 τον Φεβρουάριο και 1.383 το Μάρτιο. Η πλειοψηφία των λαθρομεταναστών προέρχεται από το Αφγανιστάν (24%), το Πακιστάν (14%) και το Μπανγκλαντές (12%).

Στις 2 Μαρτίου, η επιχείρηση Ποσειδών, διαδέχθηκε την επιχείρηση RABIT, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα της Frontex από τις 2 Νοεμβρίου 2010 με σκοπό τη φύλαξη των ελληνοτουρκικών χερσαίων συνόρων στον Έβρο. Η επιχείρηση «Ποσειδών» τελεί υπό την αιγίδα της FRONTEX ήδη από το 2006, έχοντας ως αποστολή την φρούρηση των θαλάσσιων ελληνοτουρκικών συνόρων.