Οι συγχωνεύσεις των σχολείων, αλλά και η συνολική κατάσταση στον κλάδο της παιδείας είναι ο λόγος που οι εκπαιδευτικοί αντιδρούν, οργανώνοντας μια σειρά κινητοποιήσεων. Η γενική συνέλευση των Τοπικών Ενώσεων των Καθηγητών (ΕΛΜΕ) αποφάσισε:

-24ωρη απεργιακή κινητοποίηση για τις 30 Μαρτίου (σε συνεννόηση με ΔΟΕ) με προσθήκη στα αιτήματα αιχμής, να αποσυρθεί η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για τις συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολικών μονάδων.

-Εξουσιοδότηση για 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση, εάν κατατεθεί νομοσχέδιο που θίγει τις αμοιβές των εκπαιδευτικών ή τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα του κλάδου τους.

-Την πραγματοποίηση νέα γενικής συνέλευσης των προέδρων των ΕΛΜΕ αμέσως μετά, για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με ποικίλες μορφές δράσης. Στόχος των εκπαιδευτικών είναι να συντονίσουν τον αγώνα τους με άλλες ομοσπονδίες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Επιπλέον, αποφάσισαν:

-Να αναρτηθούν μαύρες σημαίες και πανό διαμαρτυρίας στα σχολεία που συγχωνεύονται ή καταργούνται.

-Να ζητηθεί από την ΕΕ της ΑΔΕΔΥ κήρυξη απεργίας (πιθανότατα στις 13 Απριλίου), καθώς και απογευματινό συλλαλητήριο πριν τη σύνοδο κορυφής στις 25 Μαρτίου.

-Το ΔΣ της ΟΛΜΕ, τέλος, θα καταγγείλει στις διεθνείς οργανώσεις των εκπαιδευτικών την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για την συγχώνευση – κατάργηση 1933 σχολείων.