Με τον τρόμο ζουν οι κάτοικοι του οικισμού Μαυροπηγής, στην Πτολεμαΐδα του νομού Κοζάνης, βλέποντας το ρήγμα που βρίσκεται μεταξύ του ορυχείου, της ΔΕΗ και του χωριού να γιγαντώνεται μέρα με τη μέρα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες διαπιστώσεις τους, το ρήγμα ξεπερνά τα 300 μέτρα σε μήκος, σε βάθος φτάνει σε ορισμένα σημεία σχεδόν το 1,5 μέτρο, ενώ το πλάτος αγγίζει το μισό μέτρο!

Τις επόμενες ημέρες κάτοικοι και φορείς αναμένεται να έχουν στα χέρια τους τα επίσημα αποτελέσματα για την επικινδυνότητα ή μη του ρήγματος και την εξέλιξη του φαινομένου.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου την περιοχή επισκέφτηκαν ειδικοί μηχανικοί και επιστήμονες του ΙΓΜΕ, της νομαρχίας Κοζάνης αλλά και του δήμου Πτολεμαΐδας. Στο μεταξύ, αύριο αναμένεται να μεταβεί στην περιοχή ομάδα ειδικών εδαφολόγων της ΔΕΗ από την Αθήνα, για να εξετάσουν κι αυτοί με τη σειρά τους, το ρήγμα.

Το ρήγμα εντοπίστηκε τυχαία, πριν από μερικές μέρες, κατά τη διάρκεια του θερισμού των χωραφιών. «Τότε το βάθος του δεν ήταν τόσο μεγάλο όσο σήμερα και μπορούσε να το περάσει η θεριζοαλωνιστική μηχανή. Βλέπουμε ότι εξελίσσεται γρήγορα», σημειώνει ο πρόεδρος του συλλόγου πληττομένων «Η Μαύρη Πηγή» Αναστάσιος Εμμανουήλ.

Οι κάτοικοι του οικισμού, που δεν ξεπερνούν τους 600. Βρίσκονται σε ανοικτή διαμάχη με τη ΔΕΗ εδώ και χρόνια, ζητώντας την μετεγκατάσταση του ορυχείου από την περιοχή τους.