Έκκληση στους μετανάστες, που παραμένουν στο κτίριο Υπατία της οδού Πατησίων, να σταματήσουν την απεργία πείνας, αλλά και σε όσους τους ενθαρρύνουν, απηύθυνε ο υπουργός Εσωτερικών, Ι. Ραγκούσης, σε σημερινή του συνάντηση με δημοσιογράφους.

Ο υπουργός υπογράμμισε πως δεν μπορεί να γίνει καμία εξαίρεση για νομιμοποιήσεις. «Είναι αδύνατον για την Ελλάδα, να γίνουν μαζικές νομιμοποιήσεις, γιατί αν γινόταν κάτι τέτοιο, θα διατρέχαμε μεγάλο κίνδυνο ως χώρα. Για την κυβέρνηση είναι μονόδρομος η εφαρμογή του υφιστάμενου νόμου, που ψηφίστηκε μάλιστα πρόσφατα από το Κοινοβούλιο», τόνισε επανειλημμένως ο κ. Ραγκούσης.

Ωστόσο, για τους περίπου 250 μετανάστες της Υπατίας υπάρχει η δυνατότητα παρoxής μίας περιόδου ανοχής, περίπου 6 μηνών με το ενδεχόμενο παράτασής της, όπως προβλέπει μία από τις βασικές διατάξεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, η οποία ενσωματώθηκε και στο ελληνικό δίκαιο και θεωρείται «εξαιρετικά προοδευτικό μέτρο», όπως τόνισε ο υπουργός.

Την κυβέρνηση, πάντως, φαίνεται να απασχολεί και το ενδεχόμενο νέου μεγάλου κύματος λαθρομετανάστευσης, λόγω των εξεγέρσεων σε χώρες της Βορείου Αφρικής. «Πολλά καράβια μεταναστών από τη Β. Αφρική μπορεί να έρθουν στη χώρα. Αν κάνουν και αυτοί απεργίας πείνας -τι θα γίνει; Μπορεί να το αντέξει η χώρα, τη στιγμή που υπάρχουν ήδη χιλιάδες μετανάστες;», αναρωτήθηκε.

Το υπουργείο Εσωτερικών μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα, το οποίο αναμένεται να οξυνθεί περαιτέρω και λόγω των κλιματικών αλλαγών, που όπως υπολογίζεται, θα «εξαναγκάσουν» τη μετακίνηση 50 εκατομμυρίων ανθρώπων από τις χώρες τους στο εξωτερικό για αναζήτηση καλύτερων συνθηκών ζωής.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.