Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης παρήγγειλε στο ΣΔΟΕ ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Κοζάνης, Ιωάννης Κούτρας, για το έργο της αποναρκοθέτησης του Γράμμου το οποίο φέρεται ότι εκτελέστηκε επί των ημερών της διοίκησης του Ανδρέα Λεούδη στην Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Επρόκειτο για έργο ύψους 4,4 εκατ. ευρώ που τιτλοφορούνταν «Ψηφιακή καταγραφή και πιλοτική εφαρμογή αποναρκοθέτησης παλαιών ναρκοπεδίων και εποπτών χώρων στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου» και χρηματοδοτήθηκε από το κοινοτικό πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας».

Περιελάμβανε δε τη δημιουργία ενός πληροφοριακού συστήματος που θα υποστήριζε τις εργασίες αποναρκοθέτησης στα ναρκοπέδια του ορεινού όγκου του Γράμμου με απώτερο στόχο την απόδοση της περιοχής στους πολίτες.

Ωστόσο, μετά από έρευνες των ελεγκτών του υπουργείου Οικονομίας εντοπίστηκαν σωρεία παραβάσεων στην εκτέλεση του έργου. Μεταξύ άλλων διαπιστώθηκε ότι η ιδιωτική εταιρία που ανέλαβε την υλοποίηση του έργου παράκαμψε τον Στρατό Ξηράς που είναι αποκλειστικός αρμόδιος για την αποναρκοθέτηση εκτάσεων, με αποτέλεσμα οι εκτάσεις αυτές να μην παραλαμβάνονται από τον Στρατό και να καθίσταται αδύνατος ο αποχαρακτηρισμός τους. Εξάλλου, σύμφωνα με το πόρισμα, ως πληροφοριακό σύστημα παρουσιάστηκε η ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της δημοσιότητας του έργου.

Κατόπιν αυτών οι ελεγκτές πρότειναν την απένταξη του έργου από την «Κοινωνία της Πληροφορίας».