Μεγάλο ύψος ανεξόφλητων υποχρεώσεων βαρύνουν τον ενιαίο δήμο Βόλου, όπως δείχνουν τα στοιχεία της β΄ φάσης της οικονομικής απογραφής, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, χωρίς, όμως, να μπορεί, ακόμη, να εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα αναφορικά με το συνολικό άνοιγμα του Δήμου, σύμφωνα με δηλώσεις της αρμόδιας Αντιδημάρχου.

Ο «Καλλικράτης» υποχρεώνει τους νέους Α΄/θμιους ΟΤΑ να προβούν, στο πρώτο δίμηνο της θητείας τους, σε λεπτομερή απογραφή των πάσης φύσεως οικονομικών και περιουσιακών τους στοιχείων, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε τέσσερις (4) φάσεις.

Για το Δήμο Βόλου η α΄ φάση κατέδειξε χρηματικά διαθέσιμα ύψους περίπου 1.400.000,00 €. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κα. Οικονόμου για τη Β΄ φάση και τα οποία αφορούν στις ανεξόφλητες εκκαθαρισμένες υποχρεώσεις του Δήμου, στις υποχρεώσεις του σε υπογραφείσες συμβάσεις και στις ανείσπρακτες βεβαιωμένες απαιτήσεις του έναντι τρίτων, προκύπτουν τα ακόλουθα.

Τα ανεξόφλητα τιμολόγια φτάνουν στο ύψος των 10.530.956,96 ευρώ. Οι υποχρεώσεις του Δήμου από υπογραφείσες συμβάσεις για έργα και μελέτες φτάνουν τα 14.444.166,17 ευρώ για τις οποίες, όμως, η διάκριση των πηγών χρηματοδότησης προβλέπεται στη Γ΄ φάση της απογραφής, κατά την οποία θα διευκρινιστεί το ποσό που υποχρεούται να καταβάλει ο Δήμος Βόλου και αυτό που αφορά σε χρηματοδοτήσεις από προγράμματα.

Προκύπτουν ακόμη υποχρεώσεις από τον πρώην Δήμο Βόλου, που αφορούν σε συμβάσεις προμηθειών και εργασιών που είχαν υπογραφεί το 2010, συνολικού ύψους 2.404.856,13 ευρώ, οι οποίες, όμως, θα επανεκτιμηθούν, με βάση τα νέα δεδομένα, και, πιθανότατα, δε θα υλοποιηθούν, αν όχι στο σύνολό τους, τουλάχιστο σε μεγάλο μέρος τους.

Ο Δήμος Βόλου έχει ανείσπρακτες βεβαιωμένες απαιτήσεις έναντι τρίτων που αγγίζουν τα 14.534.668,85 ευρώ, ποσό που είναι πολύ υψηλό, ωστόσο δεν μπορεί, προς το παρόν, να εκτιμηθεί η πραγματική δυνατότητα είσπραξής τους, καθώς θα πρέπει να προηγηθεί η αποτίμηση των επισφαλών απαιτήσεων, αυτών δηλαδή που εκτιμάται ότι θα παραγραφούν, λόγω της παρόδου μεγάλου χρονικού διαστήματος από τη βεβαίωσή τους και της μη τήρησης των νόμιμων διαδικασιών για την είσπραξή τους – διαδικασία που θα υλοποιηθεί κατά τη Δ΄ φάση της οικονομικής απογραφής.

Από την Υπηρεσία εκτιμάται ότι μικρό μέρος του ποσού αυτού μπορεί να εισπραχθεί, καθώς υπάρχουν βεβαιωμένες ανείσπρακτες απαιτήσεις ακόμη και από το 1985.

Εξάλλου, σοβαρό επιβαρυντικό παράγοντα για την οικονομική κατάσταση του νέου Δήμου αποτελούν και τα χρέη των ΝΠΔΔ και των επιχειρήσεων σε ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτές. Υπενθυμίζεται ότι, πρόσφατα, δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία σχετικά με τις μισθοδοτικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων μέχρι και τον Ιανουάριο 2011, από τα οποία προκύπτει ότι οι σχετικές οφειλές ξεπερνούν τα 6.100.000,00 ευρώ, χωρίς να συνυπολογιστεί το πρόβλημα που ανέκυψε, τις τελευταίες μέρες, αναφορικά με τα ταμεία των ΝΠΔΔ και την πιθανότητα ανοίγματος πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Η Δημοτική Αρχή παρακολουθεί προβληματισμένη την εξέλιξη της απογραφής, αποφεύγοντας εκτιμήσεις και δηλώσεις για το συνολικό ύψος του χρέους που θα προκύψει για το νέο Δήμο, αναμένοντας την ολοκλήρωση της διαδικασίας, με τις δύο επόμενες φάσεις, στις οποίες προβλέπεται η συγκέντρωση πολύ σημαντικών στοιχείων, όπως είναι οι δανειακές υποχρεώσεις, τα μισθώματα ακινήτων, οι υποχρεώσεις από δικαστικές αποφάσεις, η αποτίμηση των πάγιων περιουσιακών στοιχείων, προκειμένου να είναι σε θέση να παρουσιάσει το σχεδιασμό της για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Πηγή: magnesianews.gr