ΕΔΕ διατάχθηκε για τον νοσηλευτή στο Τζανείου Νοσοκομείου, που χορήγησε λάθος ομάδα αίματος σε 62χρονη ασθενή. Η γυναίκα εμφάνισε έντονη συμπτωματολογία που είχε ως αποτέλεσμα την άμεση διασωλήνωση και μεταφορά της στη ΜΕΘ του νοσοκομείου, όπως έγινε γνωστό από το νοσοκομείο.

Ειδικότερα, το Τζάνειο Νοσοκομείο αναφέρει τα εξής: «Η ασθενής Κ.Χ. εισήχθη στο Νοσοκομείο μας στις 03-06-2025 λόγω αδυναμίας δεξιού άνω άκρου και αδυναμίας ορθοστάτησης. Η πρώτη αξονική εγκεφάλου ανέδειξε αιμορραγία στα βασικά γάγγλια αριστερά και αποφασίστηκε αρχικά συντηρητική αντιμετώπιση, οπότε και εισήχθη στη Νευρολογική Κλινική του Νοσοκομείου. Κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της 4ης-06-2025 της χορηγήθηκε εκ λάθους μία μονάδα αίματος που προοριζόταν για άλλον ασθενή, από ένα εκ των 3 ατόμων του νοσηλευτικού προσωπικού που βρίσκονταν στην βάρδια της κλινικής που νοσηλευόταν. Η ασθενής εμφάνισε έντονη συμπτωματολογία που είχε ως αποτέλεσμα την άμεση διασωλήνωση και μεταφορά της στη ΜΕΘ του νοσοκομείου.

Στη συνέχεια υποβλήθηκε σε νέο απεικονιστικό έλεγχο που ανέδειξε αύξηση της εγκεφαλικής αιμορραγίας και κρίθηκε από ιατρικής άποψης σκόπιμο να υποβληθεί σε χειρουργική αποσυμπίεση του αιματώματος. Έκτοτε παραμένει διασωληνωμένη, σε βαριά αλλά σταθερή κατάσταση.

Μόλις ενημερώθηκε η Διοίκηση, διέταξε άμεσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) για τη διερεύνηση του συμβάντος και κατατέθηκε αυθημερόν μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Πειραιώς, για διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών.

Η Διοίκηση και το προσωπικό του Νοσοκομείου εκφράζουν την βαθύτατη θλίψη τους για το ατυχές συμβάν και δεσμεύονται να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια τόσο για την αποκατάσταση της υγείας της ασθενούς, όσο και για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ
Του Γ.Ν.Πειραιά ΤΖΑΝΕΙΟ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΜΥΤΟΓΛΟΥ».

«Ουδέποτε έχει συμβεί κάτι παρόμοιο»

Η πρόεδρος Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, Έλενα Τσαγκάρη, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για το περιστατικό.

«Εμείς ως Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας δεχθήκαμε μια αυστηρή εντολή από τον υπουργείο Υγείας να εξετάσουμε βήμα βήμα το ιστορικό αυτού του πρωτοφανούς περιστατικού. Δεν είναι ένα περιστατικό το οποίο συμβαίνει, ούτε έχει ξανασυμβεί διότι υπάρχουν εν τοις πράγμασι πρωτόκολλα σε αιμοληψία, αιμοδοσία και μετάγγιση που πραγματικά δεν επιτρέπουν να συμβαίνουν τέτοια πράγματα. Θα εξετάσουμε τι ακριβώς συνέβη και έγινε αυτό το τραγικό περιστατικό. Γνωρίζουμε ότι ο νοσηλευτής είναι νεαρός σε ηλικία. Στο κομμάτι της αιμοδοσίας υπάρχουν πρωτόκολλα πολύ αυστηρά ελέγχου. Συγκεντρώνουμε και ελέγχουμε όλες τις μονάδες αίματος της Αττικής. Ουδέποτε έχει συμβεί παρόμοιο περιστατικό. Ορθώς εμφιλοχώρησε και ο ποινικός έλεγχος και από τους συγγενείς. Να ευχηθώ περαστικά στην ασθενή», είπε αρχικά.

«Στο νοσοκομείο υποχρεωτικά γίνεται εν νέου έλεγχος συμβατότητας του λήπτη και πάντοτε υπάρχει σήμανση. Δεν είναι τυχαία μια μετάγγιση σε ασθενή είναι τακτοποιημένη και με σήμανση. Θα ελεγχθεί βήμα βήμα η τήρηση ή μη του πρωτοκόλλου χωρίς να εξαιρείται κανένας. Εδώ φαίνεται να έχει γίνει ένα τραγικό σφάλμα. Δεν γίνεται έτσι η μετάγγιση. Ευτυχώς το κατάλαβαν νωρίς ότι έγινε λάθος και ελπίζω να ξεπεράσει τον κίνδυνο. Στη μετάγγιση γίνεται παρακολούθηση για τυχόν σύμβαμμα», συμπλήρωσε η κ. Τσαγκάρη.