Ο πρόεδρος της βουλγαρικής συνομοσπονδίας Μεταφορέων, Κόιτσο Ρούσεφ, δήλωσε ότι οι μεταφορείς θα προσφύγουν στον υπουργό Μεταφορών, Αλεξάντερ Τσβετκόφ, για να ζητήσει παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εάν υπάρξει αποκλεισμός του μεθοριακού σταθμού Προμαχώνα – Κούλατα από παραγωγούς του νομού Σερρών.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλγαρικής Ομοσπονδίας των Αυτοκίνητων Μεταφορών, Μιρολιούμπ Στολάρσκι, δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Φόκους», ότι «η Κομισιόν πρέπει να επιβάλει κυρώσεις στην Ελλάδα επειδή παραβιάζει τη βασική ντιρεκτίβα ελεύθερης διακίνησης ανθρώπων και εμπορευμάτων», όπως είπε, με το κλείσιμο των συνόρων. Το κλείσιμο θα έχει ως συνέπεια οι μεταφορικές εταιρίες της Βουλγαρίας να χάσουν τουλάχιστον 15 με 20 εκατομμύρια λέβα, σύμφωνα με τον κ. Στολάρσκι.

«Σκόπιμο» χαρακτήρισε τον αποκλεισμό των συνόρων της Βουλγαρίας από την πλευρά του ο πρόεδρος του άλλου σωματείου των μεταφορέων, Ρούμεν Κρούμοφ.

Στην κυβέρνηση της Βουλγαρίας σκοπεύουν να προσφύγουν και οι ξενοδόχοι του χειμερινού θέρετρου Μπάνσκο, επειδή η τουριστική σαιζόν απειλείται με φιάσκο εάν κλείσουν τα σύνορα. Αυτό δήλωσε στο «Φόκους» η πρόεδρος της ένωσης των ξενοδόχων στο Μπάνσκο, Γιάνκα Ράχοβα, σύμφωνα με την οποία το κλείσιμο των συνόρων θα μειώσει κατά 90% τις αφίξεις των Ελλήνων τουριστών στο θέρετρο (όπου ο ένας στους τρεις τουρίστες είναι Έλληνας, σύμφωνα με τη βουλγαρική στατιστική).

Σύμφωνα με την Ράχοβα μέχρι στιγμής δεν έχουν σημειωθεί ακυρώσεις των κρατήσεων, αλλά τυχόν διακοπή των αφίξεων των Ελλήνων τουριστών τα σαββατοκύριακα θα προκαλέσει σοβαρότατες επιπτώσεις στον τουριστικό κλάδο στο Μπάνσκο.