Ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία της τοπικής ανάπτυξης της ανατολικής Πελοποννήσου ξεκινά να γράφεται με την ολοκλήρωση της 1ης προκήρυξης του τοπικού προγράμματος LEADER «Ανατολική Πελοπόννησος-Από την Οικοανάπτυξη στην Καινοτομία», αφού παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον η υποβολή επενδυτικών προτάσεων.

Την περασμένη εβδομάδα που έληξε η προθεσμία της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος του τοπικού προγράμματος, κατατέθηκαν στην Αναπτυξιακή εταιρεία Πάρνωνα, 51 προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού 13.701.321,34 € με δημόσια δαπάνη 6.850.660,67 €. Οι προκηρυσσόμενος δράσεις αντιστοιχούν σε συνολικό προϋπολογισμό 7.920.100,00€ και Δημόσια δαπάνη 3.960.050,00 €.

Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει η διαμόρφωση ζήτησης πόρων σε ποσοστό 174% επί των διαθεσίμων με την μερίδα του λέοντος να καταγράφεται στην περιοχή LEADER του νομού Λακωνίας με ποσοστό που φτάνει το 70%.

Αξιολογείται θετικά κατ’ αρχήν το γεγονός ότι σε περίοδο οικονομικής κρίσης διαπιστώνεται το παραπάνω επενδυτικό ενδιαφέρον στην ανατολική Πελοπόννησο. Η υπερδεκαετής παρουσία και επενδυτική δραστηριότητα της Αναπτυξιακής Εταιρείας Πάρνωνα μέσω των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων LEADER ΙΙ, LEADER+ και LEADER του Άξονα 4 τώρα, έχει διαμορφώσει ένα αναπτυξιακό πρότυπο στην περιοχή με μετρήσιμα αποτελέσματα στην οικονομική δραστηριότητα και στην απασχόληση, στους τομείς μεταποίησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων (λάδι, ελιές, οίνος, τυροκομικά) αλλά και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τουρισμό και στην εστίαση.

Καταδεικνύεται επίσης ότι στη ζωντανή αγροτική ύπαιθρο υπάρχει μέλλον από το συνδυασμό των οικονομικών δραστηριοτήτων του πρωτογενούς τομέα, της μεταποίησης και του τουρισμού.

Η ενίσχυση της εξωστρέφειας της περιοχής, η στήριξη του αγροτοδιατροφικού τομέα και η ανάπτυξη του ποιοτικού τουρισμού αποτελούν εξάλλου τους κεντρικούς στόχους του τοπικού προγράμματος «Ανατολική Πελοπόννησος-Από την Οικοανάπτυξη στην Καινοτομία», όπως σχεδιάστηκε από την εταιρεία Πάρνωνα και εγκρίθηκε από τις υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Πάρνωνα, Δημήτριος Τσιγκούνης, και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης Προγράμματος LEADER και περιφερειακός σύμβουλος, Σπύρος Φλώρος, με δηλώσεις τους εξέφρασαν την ικανοποίησή τους από την ανταπόκριση των υποψήφιων επενδυτών.