Εκτεταμένους ελέγχους στις συμβάσεις που έχουν υπογράψει τα υπουργεία και οι εποπτευόμενοι φορείς τους με τις εταιρείας που αναλαμβάνουν με εργολαβία τα έργα φύλαξης και καθαριότητας, διενεργεί το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Με εγκύκλιο που εξέδωσε ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας Μιχάλης Χάλαρης, ζητεί από τα υπουργεία να καταθέσουν στην Υπηρεσία Ειδικών Επιθεωρητών του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας τα αντίγραφα των σχετικών συμβάσεων έως τις 11 Φεβρουαρίου.

Αμέσως μετά, θα ακολουθήσουν επιτόπιοι έλεγχοι προκειμένου να διαπιστωθεί ότι τηρούνται όλοι οι προβλεπόμενοι όροι και η εναρμόνιση τους με τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας.

Σύμφωνα με εμπειρική έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, που πραγματοποιήθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2008 και δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2009, διαπιστώθηκε ότι οι παραβιάσεις διατάξεων της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας στην περίπτωση των εργαζομένων στον καθαρισμό είχαν λάβει εκρηκτικές διαστάσεις.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε πως οι εργαζόμενοι δεν λαμβάνουν τις νόμιμες αποδοχές, εργάζονται περισσότερο απ’ ότι προβλέπουν οι συμβάσεις τους και σε συνθήκες που στερούνται υγιεινής και ασφάλειας, ενώ συχνά πέφτουν θύματα εκβιασμών και παρενοχλήσεων. Οι παραβιάσεις ήταν περισσότερο έντονες στην περίπτωση των αλλοδαπών εργαζομένων. Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΣΕ κατέγραψε επίσης ποικιλία μεθόδων που χρησιμοποιούν οι εταιρείες για την παραπλάνηση των ελεγκτών της επιθεώρησης εργασίας.

Μετά από 772 ελέγχους που πραγματοποίησαν οι επιθεωρητές του ΣΕΠΕ σε εταιρείες καθαρισμού και παροχής υπηρεσιών φύλαξης κατά το πρώτο δεκάμηνο του 2010, υποβλήθηκαν 168 μηνύσεις, επιβλήθηκαν 300 πρόστιμα της τάξεως των 584.900 ευρώ, ενώ έγιναν και 86 αναγγελίες στο ΙΚΑ για περιπτώσεις ανασφάλιστης εργασίας.