Η αύξηση του κόστους των υπηρεσιών του ελληνικού τουρισμού, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, είχαν ως συνέπεια τη μείωση της τουριστικής κίνησης στη χώρα μας το 2010, την ώρα που σε όλο τον κόσμο καταγράφεται αύξηση 7%.

Αυτό σημειώνει η Γενική Πανελλήνια Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΓΕΠΟΕΤ) σε ανακοίνωσή της, τονίζοντας πως ο ελληνικός τουρισμός έχει πέσει σε ξέρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε, το 2010 σημειώθηκε μείωση στις αφίξεις στη χώρα μας της τάξης του 1% και μείωση των εσόδων, κατά 10%.

«Η μείωση του ΦΠΑ, μόνο στα τουριστικά καταλύματα και η ταυτόχρονη αύξησή του στα τουριστικά γραφεία και στα τουριστικά λεωφορεία κατά 45% -τα οποία επιβαρύνονται περαιτέρω εξαιτίας της αύξησης κατά 30% στην τιμή των καυσίμων- οδηγεί στη συνολική αύξηση του κόστους των υπηρεσιών του ελληνικού τουρισμού και στην μετακύλισή της στον επισκέπτη και αντισταθμίζει πλήρως όποιο όφελος υπήρξε από τη μείωση του ΦΠΑ στα τουριστικά καταλύματα», αναφέρει η ΓΕΠΟΕΤ, ασκώντας παράλληλα κριτική για την απελευθέρωση του έργου των τουριστικών λεωφορείων, που πιθανότατα θα υποκύψουν στο βάρος του ξενόφερτου ανταγωνισμού.