Τον οικολογικό σχεδιασμό επίπλων στηρίζουν οι Βρυξέλλες μέσω του προγράμματος Ecomovel, στο οποίο μετέχει και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, καθώς θεωρούν ότι μπορεί να βοηθήσει μια επιχείρηση να βρει διέξοδο από την κρίση.

Ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης δήλωσε ότι: «Σε μια περίοδο κρίσης, το ΕΕΘ δεν μένει αμέτοχο. Μετέχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα, που μπορούν να βοηθήσουν τους επαγγελματίες, μέσω μεταφοράς τεχνογνωσίας και ανάπτυξης νέων επαγγελματικών κλάδων, όπως ο οικολογικός σχεδιασμός στη βιομηχανία ξύλου και επίπλου».

Το πρόγραμμα Εcomovel έχει διάρκεια μέχρι 31/5/2013 και ο προϋπολογισμός που θα διαχειριστεί το ΕΕΘ ανέρχεται σε 164.028 ευρώ.

Εταίροι είναι η Ένωση Συλλόγων Επιχειρηματιών Λισαβόνας και Κοιλάδας Tage στην Πορτογαλία, το Πειραματικό Κέντρο Επίπλου και Επίπλωσης στην Ιταλία, το Τεχνικό Κέντρο Ξύλου και Επίπλωσης Μούρθια στην Ισπανία, το ΕΕΘ, το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Επίπλωσης από Ξύλο της Γαλλίας και ο Σύλλογος Βιομηχανιών Ξύλου Βορειοανατολικής Κροατίας. Στόχος του έργου είναι, μεταξύ άλλων, η ανάπτυξη εργαλείων στον τομέα της οικολογικής επινόησης και σχεδίασης επίπλων.

Το Επιμελητήριο μετέχει και στο έργο «IP Awareness and Enforcement: innovative services for Mediterranean SMEs» που έχει σαν αντικείμενο την ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Μεσογείου και θα διαρκέσει μέχρι 30/11/2012,ενώ το ΕΕΘ θα διαχειριστεί κονδύλια 130.000 ευρώ.